Сьогодні, 20 січня, у церковному календарі відзначається день пам'яті святого Євтимія Великого, який жив у V столітті. Він був шановною і шанованою людиною, яка присвятила своє життя Богу.

Докладніше про те, що за день 20 січня, про його історію, традиції, прикмети та заборони читайте в нашому матеріалі.

Дитинство і юність

Євтимій народився у сім'ї благочестивих християн. Коли йому було три роки, батько помер, а мати віддала хлопчика на виховання в монастир. Вже в підлітковому віці Євтимій виявляв схильність до духовного життя. Він часто відвідував богослужіння, молився і вивчав Писання.

Монастир та пустель

Після смерті матері Євтимій залишився у монастирі. Він прийняв чернечий постриг і присвятив себе служінню Богові. У монастирі Євтимій вивчав Святе Письмо, богословську працю і працював на послуху.

У зрілому віці Євтимій вирішив піти у пустелю, щоб вести відокремлений спосіб життя. Він оселився в печері, де проводив дні у молитвах та працях. Євтимій був дуже благочестивою і праведною людиною. Він прославився своєю смиренністю, лагідністю та любов'ю до Бога.

Посмертна пам'ять

Святий Євтимій шанується у православ'ї як один із найбільших подвижників. Його пам'ять відзначається 20 січня.

Заборони 20 січня

Існує низка заборон, пов'язаних із днем ​​пам'яті святого Євтимія Великого. Цього дня не можна виходити з дому після заходу сонця, давати і брати гроші в борг, а також братися за важку фізичну працю.

Прикмети 20 січня

Також у цей день існує низка народних прикмет. Наприклад, якщо 20 січня морозний та холодний день, то холод затримається ще на тиждень. Якщо ж день сонячний, то весна прийде пізно. Якщо на деревах іній, то осінь буде морозною. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Почалася хуртовина - вона триватиме сім днів. Завірюха на Євтимія - до ранньої, але холодної весни.

Читайте також:

Справжнє вогняне пекло: у Росії після потужної повітряної атаки вже 5 годин палає нафтобаза

Потужні удари дронами по нафтобазі у Брянську: з'явилися перші деталі

Переломний момент у ракетних обстрілах України: що у Путіна пішло не так і що кажуть експерти