Якщо вірити статистиці, то лише за добу щодня з України по всій ділянці західного кордону виїжджають близько 6000 чоловіків призовного віку. З них лише 200 чоловіків за системою "Шлях". Сьогодні, коли в Україні іде війна, не дивно, що влада хотіла б, аби усі чоловіки – громадяни України – призовного віку, які наразі перебувають за кордоном, з'явилися на пункти комплектування ЗСУ.

Так, міністр оборони України Рустем Умєров неодноразово закликав приєднуватися до Збройних сил всіх громадян України, де б вони не були. За його словами, наразі питання про покарання тих, хто перебуває за межами України, не стоїть на порядку денному. Однак якщо влада ухвалить рішення про повернення чоловіків з-за кордону для виконання свого громадянського обов’язку із захисту держави, то "запрошення будуть надіслані усім".

І ось стало відомо, що консульство України в Лондоні закликало чоловіків ставати на військовий облік за кордоном у разі вибуття за межі України на термін понад три місяці.

Про це повідомили у Telegram консульства, у середу, 10 січня.

"Відповідно до вимог Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні, зокрема:

  • перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;
  • особисто, в семиденний строк з дня прибуття до Сполученого Королівства, прибути із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до однієї з закордонних дипломатичних установ України на території 🇬🇧 для взяття на військовий облік", - йдеться в повідомленні.

Інформація про осіб призовного віку (18-65 років), яких беруть на тимчасовий консульський облік у Посольстві, одночасно вноситься до військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який ведеться установою.

Разом з тим у консульстві нагадали, що чинним законодавством не передбачено обмежень з надання консульських послуг для чоловіків призовного віку: інформація про те, що без документів з військкомату чоловіки не можуть оформити паспорт/доручення тощо, не відповідає дійсності.

До речі, на фоні заяви британських колег у Польщі також висловилися про мобілізацію в Україні і порадили "спустити пар" тим, хто не в захваті від ідеї. Таку заяву зробив очільник Комітету у закордонних справах Сейму Польщі Павел Коваль в інтерв’ю виданню Sestry. За словами Коваля, потрібно задіяти механізми, аби повернути назад молодих українців, "які можуть боротися".

"На це також повинні бути скеровані дії країн, де перебуває багато українців. Тобто треба дбати про те, щоб під час отримання дозволів на роботу, продовження терміну перебування, на партнерських засадах відбувалася перевірка, чи люди, які перебувають на території інших країн ЄС, могли би бути мобілізованими в Україні", – вважає польский депутат.

Нагадаємо, що 25 грудня Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект про вдосконалення мобілізації та військового обліку, який містить жорсткі обмеження для ухильників.

Серед таких обмежень - заборона на виїзд за кордон, блокування всіх операцій з рухомим і нерухомим майном, заборона на отримання водійських прав і на водіння власного автомобіля, обмеження права в користуванні власними коштами та іншими цінностями.

Українські чоловіки масово почали звертатися до нотаріусів - вони масово переписують на дружин, матерів або навіть коханок своє рухоме і нерухоме майно.

Читайте також:

Важливо про повістки, відстрочки та інші нюанси: що змінять у гучному законі про мобілізацію

Відстрочка для осіб з інвалідністю третьої групи: що буде після ухвалення нового закону про мобілізацію

У Нацбанку розповіли, чи фінансово каратимуть тих, хто ухиляється від мобілізації

Лише переплив річку і втік до Румунії: українець розповів, як без проблем уникнув мобілізації. Відео