З перших днів війни українці показали, що є тією нацією, яка готова себе захищати. Ще б пак, в першу добу вторгнення біля будівлі Головного управління поліції міста Києва була довжелезна черга з добровольців, які прийшли отримати зброю, аби долучитися до оборони Києва від російських військ. Разом з тим є в нашій державі і ті, кого називають "ухилянти", адже вони значно більше бояться смерті, ніж стати рабами Путіна. Більше того, деякі з них пишаються собою, що змігли "втікти" та залишити свою Батьківщину окупантам.

Так, стала відома історія одного такого "патріота" із Закарпаття, якому вдалося втекти від мобілізації до Румунії. Свою історію українець назвав блокбастером, а про пригоди розповів у соціальних мережах.
"Це я весь мокрий, весь голий, у самій куртці. Холодно, але де я? Я зараз у Румунії. Іду трасою до населеного пункту, щоб там знайти сухий одяг та чай чи каву. Потім піду здаватись до прикордонної служби. Ідеш, і навіть повітря якесь інше, впевненість інша, — каже той, хто ухиляється.

Він розповів, що трасою йшов недовго. Його помітили місцеві, одразу викликали поліцію.

"Після того, як я потрапив до Румунії, я пройшов 2 км, і до мене одразу приїхала поліція, я сказав, що я з України, вони попросили документи, я надав. Вони знали, що треба робити зі мною. Вони відвезли мене до ділянки. Там дали сухий одяг, мокрі речі я поправив, до ранку вони висохли. Возили мене знімати відбитки пальців. Я ночував у ділянці, навіть принесли поїсти, – розповів чоловік в одному зі своїх відео.

Наступного дня ухилянта посадили в автобус та повезли на український кордон. Він каже, що не боявся, знав, що його не здаватимуть.

"Вони взяли там якийсь папірець. Потім мене повезли до посольства Румунії, а потім углиб країни до міграційної служби і дали листа, який дає нам можливість пересуватися в Румунії та ще якісь документи. Після цього я виїхав з Румунії до Угорщини, там я показав цей лист і мене пропустили. Тепер я можу поїхати до будь-якої країни за цими документами, — додав той, хто ухиляється.

До слова, українські чоловіки часто йдуть на шалений і невиправданий ризик, аби незаконно перетнути кордон. У Державній прикордонній службі України навіть назвали кількість ухилянтів, які потонули в Тисі у 2023 році.

"Лише за минулий рік у Тисі потонули близько 20 чоловіків. І це ті, кого вдалося знайти", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: