У Національному банку України заявили, що в рамках чинної законодавчої бази немає можливості накладати фінансові обмеження на осіб, які ухиляються від мобілізації.

Про це заявила заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю програмі "Ми - Україна", як повідомляє «finance».

Вона пояснила, що в рамках існуючої правової бази розкриття інформації про конкретних осіб, пов'язаних із ухиленням від мобілізації, може відбуватися лише в окремих випадках, як правило, за рішенням суду. Хоча правоохоронні органи мають певні можливості, вони не безмежні.

«У рамках того законодавчого поля, яке існує сьогодні, я, відверто кажучи, такої можливості не бачу. На сьогоднішній день будь-яка інформація, яка є в банках і стосується кожної конкретної особи, може розкриватися лише в окремих випадках. У більшості випадків — за рішенням суду. Тобто в окремих правоохоронних органів є більше можливостей, але все вони не безмежні»,— сказала Рожкова.

Рожкова підкреслила ідентичність України як цифрової країни та виступила проти застосування «фінансових репресій». Натомість вона запропонувала задіяти інші механізми, вказавши на військові бази даних та плани мобілізації як на потенційні ресурси, до яких можна отримати доступ більш цивілізованим способом.

«Мають бути задіяні інші механізми. Я не військова, але я думаю, що ті бази даних, які мають наші військкоми, ті плани мобілізації — всього цього можна цивілізованим способом досягти», — додала чиновниця.

Раніше Кабмін вніс до парламенту законопроект, спрямований на відміну поняття "обмежено придатний до військової служби" в Україні. Пропоновані зміни включають віднесення чоловіків до придатних і непридатних, зниження призовного віку до 25 років, посилення порядку військового обліку, скасування обов'язкової військової служби і запровадження базової загальновійськової підготовки для всіх громадян до 25 років.

Крім того, законопроект пропонує запровадити обмеження про права осіб, які ухиляються від військового обліку та служби. Загальною метою, зважаючи на все, є комплексна реформа системи військової служби в Україні.

Читайте також:

Запухле обличчя та подвійні підбори: у мережі показали хворого Путіна на різдвяній службі у церкві

Такі вареники готували наші бабусі: рецепт найправильнішого тіста, яке хвалять досі

Церковне свято 8 січня: у цей день краще не виходити з дому після заходу сонця