В Україні існує ризик збільшення вартості продуктів до Різдва через можливі проблеми з постачанням.

Актуальною стала блокада кордону з Польщею, і якщо вона не буде припинена, експерти прогнозують зростання цін до 10 грудня. Такі побоювання висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, наголосивши, що вирішення цієї проблеми залежить від дій польської сторони.

Для більш точного прогнозу зростання вартості різдвяного продуктового кошика Висоцький запропонував виділити базові продукти, вироблені всередині країни, які, як правило, не схильні до значних коливань цін. Серед таких продуктів він згадав яйця, молоко, овочі та крупи, вважаючи, що їх достатньо для задоволення потреб внутрішнього ринку.

Тим не менш, імпортні товари, такі як банани, цитрусові, морепродукти та риба, можуть зіткнутися зі збільшенням цін через складнощі в логістиці та блокади кордону з Польщею.

Нагадаємо, що 6 листопада польські перевізники розпочали страйк, що призвело до блокування кордону з Україною.

Це викликало труднощі у русі вантажівок через прикордонні пункти. Висоцький застерігає, якщо блокада триватиме весь грудень, то продукти, особливо імпортні, можуть подорожчати з упевненістю в 100%.

Читайте також: