Ось уже третій рік Україна перебуває у стані війни. Так, якщо вірити статистиці, то на кінець січня 2024 року залишити рідну домівку та виїхати за кордон були змушені 4,9 млн українців. Ще б пак, постійну загрозу для багатьох сімей на сході та півдні України створюють безладні обстріли, протипіхотні міни та інші боєприпаси, що не розірвалися, а також близькість до лінії фронту. Ось тільки, схоже, європейське суспільство вже трохи втомилося від війни, а місцеві бюджети зникли.

Так стало відомо, що в країнах, де проживає найбільша кількість українських біженців, спостерігається зменшення соціальних виплат через навантаження на економіку та житловий фонд країн. Зокрема, вони змінюються у Польщі, Чехії, Норвегії, Ірландії та Німеччині.

За оцінками Кільського інституту світової економіки, за період з 15 січня 2022 року до 15 січня 2024 року:

  • Польща втратила 3,3% ВВП;
  • Чехія та Болгарія – по 2,1%;
  • Словаччина – 1,7%;
  • Латвія – 1,5%;
  • Естонія, Литва, Румунія та Угорщина – приблизно 1% ВВП.

Саме тому ці країни дійшли висновку, що треба зменшувати витрати на утримання українців. Про це пише Info Sapiens.

Німеччина на сьогоднішній день прийняла найбільше українців. При цьому країна й надалі продовжує надавати тимчасовий захист тим, хто шукає притулок від війни.

Так, біженці, які прибули у 2024 році до Німеччини, можуть отримати:

  • безкоштовне житло;
  • грошову допомогу – розмір виплат становить 563 євро (23 850 грн) на місяць – це стільки ж, скільки отримують місцеві жителі як допомога з безробіття;
  • безкоштовні медичні послуги;
  • право на працевлаштування – самостійно чи через центри зайнятості;
  • освіта та безкоштовні курси німецької мови для дорослих.

При цьому німці дедалі більше обурюються, що українці у Німеччині масово відмовляються від працевлаштування. Ще б пак, працюють у Німеччині лише 19% українських біженців віком від 18 до 64 років. Саме тому німецькі політики виступають за скорочення сум соцдопомоги максимум до 410 євро.

А ось влада Ірландії вирішила запобігти переїзду в свою країну українцям, які вже за кордоном, але хочуть змінити місце проживання не з причин безпеки, а за вищими соціальними виплатами. Таким чином, там обмежили максимальний термін проживання в державному житлі на 90 днів для українських біженців, а їхні соціальні виплати зменшилися з 220 (9320 грн) до 38,8 євро (1610 грн) на тиждень у 2024 році.

Що ж до Чехії, то там ухвалили закон, який обмежує безкоштовне проживання для біженців лише на перші 150 днів після в'їзду до країни.

А в Польщі з 1 січня 2023 року запровадили оплату у розмірі 50% вартості проживання в центрах для біженців.

Читайте також:

Українці отримають додаткові гроші від ООН: кому належить і як оформити

Не пропустіть виплату: українці з інвалідністю отримають додаткові гроші

Українських біженців попередили щодо виплат у Польщі: до чого готуватися