Він ніколи не ходив на мітинги, не бився з поліцією, не сидів у СІЗО. Колишній міністр сільського господарства Республіки Комі Денис Шаронов завжди вважав, що змінити систему можна зсередини, а не через барикади та протести на майданах, зіткнення з ОМОНом. Ось тільки в Росії його переконання "не спрацювало", і зараз чоловік запросив політичний притулок у Сполучених Штатах.

Денис Шаронов розповідає, що він пропрацював в Уряді Комі з грудня 2020 року по січень 2022 року. При цьому чиновник пішов не сам - його звільнили після конфлікту з главою регіону.

З Росії він виїхав наприкінці жовтня 2022 року, коли відчув остаточну загрозу життю від влади.

"Мені намагалися вручити її за місцем реєстрації, але я не проживав у тому місті, де прописаний. Через тиждень після цього я встиг покинути країну. Це було в жовтні 2022-го, коли ще була плутанина у військкоматах", - згадує Шаронов.

А далі, за його словами, був довгий шлях через Мексику, місто Тіхуана, США. На кордоні він заповнив анкету на сайті прикордонної служби США, потім офіцер американської прикордонної служби запросив його на територію США.

Нині Денис Шаронов працює далекобійником. Більше того, після появи у Сполучених Штатах Шаронов усіляко схвалює США та розповідає, як тут йому добре. Адже в Росії, щоб досягти успіху, він мав іти по головах, плести інтриги та робити інші негарні речі. А в США можна спокійно працювати.

Що ж до Росії, то в інтерв'ю The Barents Observer екс-чиновник зізнався, чи він відчуває провину за те, що відбувається в Росії.

"Є така фраза: у кожній державі є своя мафія, і тільки в Росії мафія має свою державу. Це відображає те, що відбувалося останні 20 років з російською державністю. Я ніколи не брав участі в чомусь незаконному. У галузевій частині я ініціював проекти, які покращать екологію, які покращать життя фермерам та сільгосппідприємствам.Я для цього працював.Але система – вона таких людей відкидає або, з 2022 року, ізолює.Або ось з'явився новий інструмент – це мобілізувати, послати на війну, де тебе будуть змушувати вбивати чи бути вбитим, діяти проти твоїх моральних підвалин. Тому я зробив свій вибір", - каже Денис Шаронов.

Деніс Шаронов

Ось що відомо про переслідування Шаронова в Росії

В інтерв'ю RTVI Денис Шаронов якось розповідав, що першу кримінальну справу проти нього намагалися порушити 2005 року, "коли місцева адміністрація вирішила всі "гріхи" колгоспу" повісити на колишнього чиновника, який на той час керував колгоспом. Справа дійшла до суду, який Шаронов виграв. Але, за словами екс-чиновника, прокурор у справі почав йому загрожувати та пообіцяв все одно посадити, якщо той не виїде з республіки. У результаті Шаронов разом із сім'єю поїхали до Краснодарського краю.

Друге переслідування Шаронова почалося саме в Краснодарському краї, коли він очолив будівництво комбікормового заводу із залученням інвесторів із Німеччини. За його словами, місцева податкова вимагає "ділитися" поверненням "деяких податків від імпортних угод", пов'язаних із завезенням обладнання з Німеччини.

Читайте також:

Будьте готові: в Україні з'явиться новий вид дуже серйозної поліції у військовій формі

У Кремлі починається переворот: спецслужби Росії вже висунули Путіну ультиматум

Зеленський назвав озброєння, яких дуже бояться росіяни