Перевертання банок із закатками – звична дія для багатьох любителів консервації.

Але чи потрібно це робити? Виявляється, все не так однозначно.

Коли потрібно перевертати банки

Все залежить від типу кришки. Закочування з гвинтовими кришками догори дном ставити зовсім не потрібно - навіть самі виробники таких кришок пишуть на етикетках, що перевертати ємності з консервацією не потрібно.

Справа в тому, що гвинтові кришки дуже щільно закривають банку і не дають повітрю проникати всередину.

Перевертати потрібно лише ті банки, кришки на яких закриваються закатною машиною.

Навіщо перевертати банки

Багато господарок впевнені, що перевертати банки потрібно для того, щоб перевірити щільність закриття консервації. Справа в тому, що при класичному положенні не зовсім зрозуміло, чи прилягає щільно кришка. Так, якщо під перевернутою банкою є підтікання вмісту, то це означає, що кришка погано закручена і таке закочення стоятиме взимку не буде.

Як виявилося, перевірка щільності закупорки – це не єдина причина, з якої варто перевертати банки.

Розподіл рідини та соку. Перевертання банки сприяє рівномірному розподілу соку та рідини всередині банки. Це може бути корисним, особливо якщо продукт має окремі шари (наприклад, салати, соуси або суміші для випікання), щоб зберегти рівномірність смаку та текстури при консервації.

Розподіл консервантів. Деякі продукти, такі як мариновані овочі, сипучі суміші та салатні нарізки можуть включати консерванти або добавки, які мають тенденцію осідати на дні банки. Перевертання банки допомагає рівномірно розподілити ці консерванти всередині продукту, забезпечуючи кращу консервацію та збереження якості.

Зміцнення кришки. При закритті кришки банки певний тиск може бути створено всередині, особливо якщо продукт консервований гарячим методом. Перевертання банки допомагає зміцнити та закріпити кришку, забезпечуючи більш надійне та міцне герметичне ущільнення.

Навіщо укутувати банки після закочення

Закочені банки повинні остигати природним шляхом. Чим повільніше проходитиме охолодження – тим вище буде збереження та якість консервованих заготовок.

Читайте також:

Зверніть увагу на свою постіль: названа прихована ознака раку, яку багато хто ігнорує

Названо найкращі дні для походу за грибами. Запишіть ці дати

Ідеально під м'ясо: рецепт турецької закуски з баклажанів з йогуртом та зеленню