Київ – столиця Стародавньої Русі та сучасної України. Це місто з безліччю історичних пам'яток, найвідоміших у всьому світі університетів, бібліотек, музеїв та туристичних місць. Ось тільки для тих, хто хоче переїхати з глибинки в красивий багатолюдний мегаполіс, повний контрастів і культурного життя, гостро постає питання житла.

І справді, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Київ вважався найдорожчим містом за ціною оренди житла. Проте війна все змінила.

Наразі, наприклад, столиця України посідає третє місце за вартістю оренди однокімнатної квартири. Наприкінці минулого року Київ наздогнав Львів, а у лютому 2023-го – Ужгород. І це при тому, що до Києва переїхало найбільше серед українських міст внутрішніх переселенців.

Так, якщо проаналізувати відкриту інформацію з щомісячного моніторингу Держстату, очевидно, що ціни на оренду житла в Києві впали. Наприклад, однокімнатну квартиру, яку в перші місяці війни ще здавали за 8,5 тис грн на місяць, тепер можна зняти за 7,5 тис грн. Для порівняння – ціна за оренду однокімнатної квартири в Ужгороді зараз перевищує 13 тис грн.

Отже, оренда квартир у Києві зараз найдешевша у трьох районах — Святошинському, Дніпровському та Деснянському. Там ціни на однокімнатну квартиру протягом місяця стартують від 4-5 тис. гривень.

Трохи вищі ціни на оренду в Солом'янському, Подільському, Оболонському та Дарницькому районах, повідомляє tsn.ua.

При цьому експерти з нерухомості нагадують, що нові будівлі з сучасним ремонтом та інфраструктурою будуть дорожчими за старі квартири без ремонту або зі старим ремонтом. Також потрібно враховувати, що квартири з високоякісним ремонтом, ізольовані та обладнані сучасними приладами, теж будуть дорожчими.

До речі, протягом 16-27 лютого 2023 року соціологічна група "Рейтинг" провела опитування та з'ясувала, що дві третини внутрішньо переміщених осіб у Києві орендують квартиру, а ще чверть – мешкають у будинку знайомих, родичів чи друзів.

За даними соціологів, у власному житлі проживають 2% переселенців, в інших місцевих жителів – 1%, а у хостелах, готелях та центрах для біженців – 6-7%.

Читайте також:

Оце сюрприз: виявляється, на потяги Укрзалізниці можна оформити 10% знижки. Але не всі цим користуються

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Порядок денний можуть вручити через родичів: юрист розповів головні нюанси