З 1 березня 2023 року в Україні відбулася індексація пенсій. Ще у лютому 2023 року передбачалось, що розмір пенсійних виплат в України збільшиться на 20%, однак не всі українці змогли порадіти надбавці.

Так, у Пенсійному фонді повідомили, що для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020-2022 роках, виплати не індексували. Такі особи просто отримали підвищення у розмірі 100 грн.

Справа в тому, що розмір підвищення виплат кожному конкретному пенсіонеру Пенсійний фонд визначає індивідуально з урахуванням його особистих показників, зокрема:

  • часу призначення;
  • тривалості страхового стажу;
  • величини заробітної плати;
  • закону, згідно з яким пенсію призначили;
  • належності до пенсіонерів, які не працюють, та до певної вікової категорії.

І так сталося, що починаючи з 2020 року пенсія обраховувалася з вищої, ніж у попередні роки, середньої заробітної плати. Тож люди, яким було призначено пенсію у 2020-2022 роках, вже отримують значно вищі виплати, ніж ті особи, що мають аналогічний стаж.

"Для 0,9 млн пенсій, призначених від 1 січня 2020 до 31 грудня 2022 р., які не підвищилися від 1 березня 2023 р., встановлено щомісячну доплату у розмірі 100 гривень", – зазначили у ПФУ.

Також підвищення пенсійних виплат у березні 2023 року оминуло науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Індексація їхніх пенсій в ПФУ перенесли на 1 липня 2023 року.

Також залишилися без змін максимальні пенсії, які у 2023 році становили 20 930 гривень.

Крім того, не проіндексували пенсії пенсіонерам, які продовжують працювати, хоча досягли пенсійного віку. Справа в тому, що на них чекає автоматичний перерахунок пенсій, запланований на 1 квітня 2023 року.

А ще зараз багато скарг надходить від осіб з інвалідністю, яким виплати в березні не підвищили й залишили на мінімальному рівні, а саме 2093 гривні. Юристи ПФУ пояснюють, що в цьому випадку мова йде не про пенсії, призначені Пенсійним фондом, а про державну соціальну допомогу, що виплачується органами соціального захисту населення. Оскільки такий вид допомоги не вважається пенсією, тому він не може бути проіндексованим як пенсія. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №168 від 24 лютого 2023 року мова йде про індексацію пенсійних виплат, а не соціальної допомоги. Підвищення соціальної допомоги залежить від збільшення прожиткового мінімуму, який в цьому році не планують збільшувати. Нагадуємо така допомога призначається особам, у яких не вистачає стажу і через це вони не мають права оформити пенсію за інвалідністю в Пенсійному фонду.

Читайте також:

У Київстарі розповіли, як об'єднати кілька тарифів на один за 200 гривень на місяць

Будуть удари по Москві: російський політик уже попередив про можливості України

Аж гордість бере: ЗСУ зняли потужний ролик про захист України

Розриваються над головою: Путін наказав застосувати заборонені "пастки" МОН-50. Скидатимуть із дронів