Кожному городнику приємно спостерігати за швидким зростанням овочів, передчуваючи чудовий урожай. При цьому дуже прикро буває помічати, що з молодими рослинами не все гаразд, адже на них з'являються виразки та дрібні дірочки. Іноді, до речі, такі пошкодження стають настільки сильними, що рослини просто гинуть або ж відстають у рості, при цьому, не утворюючи коренеплодів. Йдеться про хрестоцвіту блішку, яка дуже любить редис.

І справді, наприкінці квітня — у травні на городах масово з'являється хрестоцвіта блішка. Ця невелика комаха (трохи більше 3 мм) за невеликий проміжок у сім'ядольних та справжніх листочках виїдає округло-овальні отвори та ушкоджують точку зростання. На дорослих рослинах об'їдають листя, яке при сильному пошкодженні швидко в'яне і незабаром засихає.

Крім, власне, редиски від них також досить сильно страждають ріпа, редька та турнепс. Вкрай небезпечні такі блішки і для молодої розсади капусти, особливо вперше 10-15 днів після висаджування культури у відкритий ґрунт. Саме з цієї причини, всі вищеперелічені рослини дуже потребують захисту від цієї комахи.

Захищаємо капусту від блошки
Захищаємо капусту від блошки

Існує кілька методів та народних способів, які допоможуть убезпечити рослини від навали хрестоцвітої блішки.

Наприклад, багато городників при появі блішки використовують паперові або матер'яні прапорці, які намазують гусеничним клеєм, що не висихає. Їх часто розставляють між рослинами, і стрибаючи блішки, просто прилипають до них і незабаром гинуть.

Проти шкідників рекомендується також припудрювання листя золою. Для цього рослини спочатку поливають, щоб зола прилипала до мокрого листя. Дихальця комах забиваються золою, і вони гинуть. На невеликих ділянках можна використати гірчичний порошок або мелений перець.

Важливо!

  • Пудрювання не працює при разовому використанні. Запилювати золою та пилом слід грядки регулярно. Ідеально це робити після кожного поливу.

До речі, прості заходи профілактик допоможуть запобігти появі хрестоцвітої блішки на грядках:

  • комаху лякає аромат поряд зростаючого часнику, коріандру, кропу;
  • при поливі у воду додають сильно пахнуть речовини: настої валеріани, корвалол (по 10-15 крапель на 10 л);
  • по грядці можна розкласти свіжозібрані гілки полину.

І ще, щоб назавжди позбавитися цього шкідника слід восени зробити глибоке перекопування грунту, щоб личинки шкідника не зимували в грунті.

Читайте також:

Просто розкидайте цю крупу по городу: як дуже швидко позбутися шкідників на дачі чи селі

Цей простий спосіб вас здивує: як позбутися кротів на дачній ділянці або на городі

Все станеться несподівано: хто з українців залишиться без дачних ділянок та городів