Оскільки Росія посилює підготовку до потенційного конфлікту з НАТО, Альянс у відповідь проводить стратегічні навчання, спрямовані на захист своїх північних територій, що недавно розширилися.

Про це пише «apnews».

Масштабні військові навчання, які розпочнуться 4 березня та триватимуть до 15 березня, пройдуть у північній Фінляндії, Швеції та Норвегії. Це перший випадок, коли Фінляндія, приєднавшись до НАТО у квітні 2023 року, братиме активну участь як член у зусиллях альянсу з колективної оборони.

Очікується, що у навчаннях візьмуть участь понад 20 000 солдатів з 13 країн, при цьому Фінляндія надасть понад 4 000 військовослужбовців, що є найбільшим контингентом серед країн, які нещодавно брали участь у навчаннях НАТО.

Водночас, Швеція перебуває на завершальній стадії завершення необхідних процедур, щоб стати 32-м членом НАТО, офіційне членство очікується в березні.

До включення Фінляндії та майбутнього членства Швеції аналогічні військові навчання проводилися в арктичних регіонах північної Норвегії. Однак розширення НАТО, особливо з включенням до нього Фінляндії і, можливо, Швеції, призвело до перейменування цих навчань на «Скандинавську відповідь».

До країн-учасниць входять США, Бельгія, Канада, Данія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Іспанія, а також країни, що приймають Фінляндія, Норвегія та Швеція. У навчаннях візьмуть участь понад 50 підводних човнів, фрегатів, корветів, авіаносців, десантних кораблів, а також понад 100 винищувачів, транспортних літаків, літаків морської розвідки та гелікоптерів.

Армія НАТО
Армія НАТО

Підкреслюючи стратегічне значення Крайньої Півночі, НАТО наголошує, що навчання спрямовані на підвищення готовності країн Північної Європи до проведення великомасштабних спільних операцій у складних погодних та кліматичних умовах. Офіційні особи наголошують на актуальності та підвищеній важливості навчань у нинішньому ландшафті європейської безпеки, стверджуючи, що здатність протистояти та стримувати виклики кордонам, цінностям та демократії має вирішальне значення.

Бригадний генерал Трон Странд, командувач Норвезьким центром повітряних операцій, підкреслює своєчасність навчань, стверджуючи їх значимість перед ситуацією з безпекою у Європі.

"Ми повинні бути в змозі дати відсіч і зупинити будь-кого, хто намагається кинути виклик нашим кордонам, цінностям та демократії. Враховуючи поточну ситуацію з безпекою в Європі, навчання є надзвичайно актуальними та важливими, ніж будь-коли раніше".

Крім того, на офіційному сайті НАТО зазначено наступне повідомлення: "Крайня Північ є важливою і стратегічно розташованою територією для НАТО, а навчання Nordic Response 2024 підвищують готовність країн Північної Європи та здатність проводити широкомасштабні спільні операції у складних погодних та кліматичних умовах".

Читайте також:

Путін іде на крайнощі, він може напасти на НАТО: що розповів Борис Джонсон

Білий дім уже відреагував на погрози Трампа з приводу ударів по НАТО: такого ще не було

Все дуже серйозно: у НАТО закликали західні країни готуватися до війни з Росією