У Білому домі відреагували на нещодавні заяви екс-президента США Дональда Трампа, який згадав, як він погрожував "заохотити Росію" напасти на одного з членів НАТО, які не виконують фінансових зобов'язань перед Альянсом.

Про це йдеться у заяві заступника прес-секретаря Білого дому Ендрю Бейтса, яку наводить Bloomberg.

"Заохочення вторгнення до країн наших найближчих союзників з боку кривавих режимів є жахливим і ненормальним – і це ставить під загрозу американську національну безпеку, глобальну стабільність та нашу економіку всередині країни", – наголосив Бейтс у своїй заяві.

Він додав, що за президентства Джо Байдена "НАТО зараз є найбільш життєво важливою організацією, якою вона будь-коли була".

У свою чергу, глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-який напад на Альянс зустріне "єдину і сильну відповідь".

"Будь-яке припущення, що союзники не будуть захищати один одного, підриває всю нашу безпеку, включаючи безпеку США, і наражає американських і європейських солдатів на підвищений ризик. Будь-яка атака на НАТО отримає об'єднану і рішучу відповідь", - заявив Столтенберг у письмовій заяві.

Реагуючи на висловлювання Трампа, глава НАТО додав, що очікує, що незалежно від того, хто переміг на президентських виборах, «США залишаться сильним і відданим союзником НАТО».

Західні чиновники також критикували Трампа. МЗС Німеччини розмістило повідомлення «Один за всіх і все за одного» з хештегом #StrongerTogether на своєму обліковому записі X.

_«Девіз НАТО «один за всіх, всі за одного» – це конкретне зобов'язання. Підрив довіри до країн-членів Альянсу означає ослаблення всього НАТО. Жодна виборча кампанія не може бути виправданням для гри з безпекою Альянсу», - написав міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш у соціальній мережі X.

Читайте також:

Трамп уже прямо заявив, що не проти того, щоб Путін ударив країнами НАТО

Трамп виконає свою обіцянку закінчити війну в Україні: що розповів президент Польщі Анджей Дуда

Що буде з Україною, якщо президентом США стане Трамп: у РНБО вже розповіли, до чого готуватись

Виглядає дуже підозріло: у мережі обговорюють дуже дивні червоні плями на руці Трампа. Фото

Трамп уже заговорив про швидке завершення війни в Україні: що він розповів