Якщо вірити статистиці, то витрати середньостатистичного українця на харчування складають 108 доларів на місяць і це становить майже 41,6% його доходу. Схожі результати має Молдова (41,1%), Ефіопія (41,3%) та Камбоджа (42,7%). А ось на харчування в США, Великій Британії, Ірландії та Швейцарії громадяни витрачають лише до 10%. На жаль, найближчим часом досягнути показника розвинутих країн Україна не зможе, адже вартість продуктів зростає день за днем.

Якщо пригадати трохи історії, то у 2022 році в Україні найбільше подорожчали овочі, яйця, крупи, риба та сало, за 2021 рік найбільше подорожчали овочі, соняшникова олія та цукор, а за 2020 рік найбільше подорожчав цукор, гречана крупа, яйця, соняшникова олія.

Що ж стосується поточної ситуації, то за даними Міністерства фінансів України, індекс споживчих цін на овочі та фрукти у січні 2024 року становив 111,61%, що вказує на зростання ціни на ці продукти на 11,61%.

Найбільше подорожчало виноград, кілограм якого тепер коштує в середньому 232 гривні, його ціна зросла на 52 гривні.

Мандарини також подорожчали, середня ціна коливається від 60 до 81 гривні, порівняно з груднем, коли вона становила близько 56 гривень.

Ціни на банани зросли більш ніж на 2,5 гривні за кілограм, порівняно з груднем.

Цікаво, що ціни на картоплю також зросли на початку року на 11%. Зростання вартості тепличних огірків пояснюється збільшенням попиту та обмеженням пропозиції. Огірки продаються в середньому на 17% дорожче ніж у грудні за ціною від 90 до 135 гривень за кілограм.

В Україні в січні порівняно з груднем ціни на яйця та олію зросли, тоді як вартість цукру продовжує знижуватися. За даними порталу "Мінфін", ціни на яйця піднялися на 3-5 гривень на місяць і коштують у середньому від 65 грн.

В Україні ціни на олію в порівнянні з груднем також зросли. Соняшникова олія "Олейна" подорожчала більш ніж на 4 гривні на місяць – у середньому за супермаркетами ціна за пляшку обсягом 850 мл збільшилася з 55,68 гривень до 59,97 гривень. Соняшникова олія "Щедрий Дар" подорожчала на 1,5 гривні – від 56,14 до 57,67 грн.

У той час, коли влітку ціни на цукор майже досягали 35 гривень за кілограм, нині цінники знизилися до 30 гривень. У грудні цукор продається по 31,65 гривні за кілограм, а в січні вартість знизилася до 29,42 гривні за кілограм.

Читайте також:

Похмілля буде просто нестерпним: названі продукти, з якими не можна поєднувати алкоголь

Що буде з цінами на продукти протягом найближчих двох місяців і чи варто робити запаси: прогноз

Впливають на вагу та гормональний фон: продукти, які не можна їсти після 30 років

Серце відмовиться працювати: які продукти потрібно терміново виключити зі свого раціону

Шкіра буде як у немовляти: продукт, який позбавить вас від зморшок