Стало відомо, що турецькі банки відмовляються працювати із російськими. Імовірна причина – підписаний 22 грудня 2023 року указ президента США про вторинні санкції.

Про це почали писати ріс ЗМІ з посиланням на джерела на фінансовому ринку та учасників зовнішньої торгівлі.

Турецькі банки, пишуть у Мережі, вже розірвали кореспондентські відносини майже з усіма російськими кредитними організаціями, а також зупинили обробку платежів без формального закриття договорів. Втім, зізнається, відмова від співпраці поки не повальна - винятки робляться "наприклад, щодо дочірніх іноземних банків в Росії".

"Турецькі банки відмовляються від роботи з російськими, побоюючись санкцій. Ситуація почала ускладнюватись ще влітку, а різко загострилася після виходу 22 грудня указу президента США про вторинні санкції. Версію про відмову від співпраці з Росією під тиском США підтвердив і голова Асамблеї експортерів Туреччини Мустафа Гюльтепе”, – сказано у повідомленні.

При цьому наголошується: Туреччина стала однією з перших країн, банки яких почали закривати кореспондентські відносини з Росією.

"Відключення від доларових платежів не хоче жоден банк", – визнав один із тамтешніх банкірів.

Зазначимо також, що після підписання президентом США указу про вторинні санкції, посилювати спрямовані проти Росії обмеження почали і держбанки Китаю. Зокрема, принаймні 2 установи за останні тижні замовили перевірку свого російського бізнесу. Також вони мають намір:

  • розірвати зв'язки із клієнтами із списку санкцій;
  • припинити надавати будь-які фінансові послуги російському військовому сектору – причому незалежно від валюти та місця проведення транзакцій.

Сама ж перевірка китайськими банками свого російського бізнесу, пояснюють аналітики Bloomberg, буде поширена на неросійських клієнтів. Які:

  • ведуть бізнес у Росії;
  • перевозять критично важливі товари Росію через треті країни.

"Це підкреслює, що Китай дотримується санкцій США. Незважаючи на його принципову протидію їм та обіцянки підтримувати економічні зв'язки з Росією”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також:

У Європі зробили важливу заяву: треба допомогти Україні з чоловіками, які виїхали за кордон

Путін цього точно не очікував: банки Китаю запроваджують обмеження проти Росії. Що відомо

Справи все гірші й гірші: у Росії не зміг злетіти черговий пасажирський лайнер

Вибито вікна та евакуацію людей: з'явилися подробиці потужних прильотів у Воронежі