Ніхто не заперечуватиме, що довгі рокив республіці Башкортостан накопичувався вантаж образ, пов'язаний з імперською політикою, що проводиться Москвою, - політикою надцентралізації, коли з регіонів викачуються усі гроші. І ось стався вибух у цій ситуації – тисячі людей прийшли до суду, який відправив одного із місцевих активістів до колонії.

У російській республіці Башкортостан близько 10 000 осіб зібралися біля суду в місті Баймак після того, як місцевого активіста Фаїля Алсінова засудили до чотирьох років колонії у середу, 17 січня. Покарання він отримав за те, що під час однієї з еко-акцій він казав, що доки башкири воюють проти України, у Башкотостані відбирають їхні землі.

Так, російські Telegram-канали у Мережі повсюдно публікують кадри протистоянь.

Силовики перекрили усі підходи до будівлі суду. Це зробили за допомогою автомобілів та тракторів комунальників. Через неможливість під'їхати до суду автомобілями, які приїхали підтримати Алсінова, кидали машини на довколишніх вулицях і йшли до будівлі суду пішки. Інтернет на площі перед судом працював із перебоями.

Більше того, стало відомо, що до Баймаку прибуло 15 автобусів МВС та Росгвардії.

Спецназ за допомогою щитів та палиць видавлював людей. Також відомо, що силовики в Баймаку застосували світлошумові гранати – з димом та сльозогінним газом.

Перших демонстрантів затримали після того, як протестувальникам вдалося відтіснити на кілька метрів бійців ОМОНу зі щитами, які стояли біля суду.

Демонстранти у відповідь закидали їх снігом з льодом і змусили відступити. Проте без затримань не обійшлося. Так, на відео, яке опублікував канал "Куштау Байрам", видно, що деяких громадян повалили на сніг. За різними оцінками, затримано від п'яти до кількох десятків протестувальників.

Анонімні Telegram-канали повідомляють, що щонайменше два учасники мітингу постраждали, адже до суду приїжджала машина швидкої допомоги. Відомо, що у одну людину розбите обличчя, у іншої травмована нога.

Одному з активістів, як стверджують ЗМІ, вручили повістку до військкомату, після чого відвезли до ФСБ.

Нагадаємо, що башкирський активіст Фаїль Алсінов став популярним після того, як почав захищати від промислової розробки гору Куштау. До 2019 року він очолював організацію Башкорт, діяльність якої незабаром заборонив суд та назвав її «екстремістською».

Довідково:

  • Фаїля Алсінова засудили до 4 років колонії за статтею 282 КК РФ "Порушення ненависті або ворожнечі". Суд вважає, що активіст "негативно оцінив" трудових мігрантів одним із виступів.
  • У квітні 2023 року Алсінов брав участь у сільському сході проти незаконного золотовидобування в Заураллі, що веде до знищення сільгоспземель та забруднення води. Тоді, виступаючи на мітингу, Алсінов заявив, що доки башкири воюють в Україні, у Башкортостану відбирають їхні землі. В результаті на активіста написав скаргу голова Башкирії Радій Хабіров. Ще б пак, після вступу на посаду губернатор обіцяв бути нещадним до націоналістів і, очевидно, продовжує працювати в цьому напрямку.

До речі, раніше повідомлялося, що в Башкирії партизани оголосили війну "мордатам Путіна" та заявили про підготовку виходу зі складу РФ.

"Час мітингів та походів минув, тепер лише коктейлі Молотова та кулі", - заявили башкирські партизани.

Цікаво, що після нинішніх протестів в одному з Telegram каналів з'явилося повідомлення дуже протестного змісту.

"Мент, що махає палицею по головах людей і розпорошує сльозогінний газ, – це символ сьогоднішньої Росії. Кожен з нас думав, що його не стосується беззаконня, що твориться довкола. Як показав час, ці думки були вкрай помилкові. Закону більше немає. Є бажання царя та питомих князьків, а якщо холопи проти – то опричники змусять виконувати волю начальства”, - сказано в ньому.

Читайте також:

У Європі зробили важливу заяву: треба допомогти Україні з чоловіками, які виїхали за кордон

Путін цього точно не очікував: банки Китаю запроваджують обмеження проти Росії. Що відомо

Справи все гірші й гірші: у Росії не зміг злетіти черговий пасажирський лайнер

Вибито вікна та евакуацію людей: з'явилися подробиці потужних прильотів у Воронежі