У Баймаку республіки Башкортостан, що є частиною Російської Федерації, почалися масові протести місцевого населення. Справа в тому, що сьогодні, 17 січня 2024 року, в Баймаку люди зібралися біля будівлі суду, щоб підтримати місцевого активіста Фаїля Алсинова, якого влада звинувачує в екстремізмі.

Так, після оголошення вироку Алсинову, у Башкирії почалися масові протести та сутички з силовиками, а також повідомлялося про перебої з інтернетом, повідомляють російські Telegram-канали.

У Мережі повсюдно публікують кадри протистоянь, а також з'явилося відео із закликом мешканців Башкортостану, що воюють в Україні, повертатися на свою батьківщину. a>

Зазначимо, що заворушення відбуваються у віддаленому від столиці Башкортостану місті, чисельність населення якого на 1 січня 2023 року була менше 20 тис. осіб.

Люди скандують "Вперед хлопці! Не віддамо Фаніля.

Посилання:

  • Фаїля Алсинова засудили до 4 років колонії за статтею 282 КК РФ "Порушення ненависті або ворожнечі". Суд вважає, що активіст "негативно оцінив" трудових мігрантів однією з виступів.
  • Насправді ж у квітні 2023 року Алсинов брав участь у сільському сході проти незаконного золотовидобування в Заураллі, що веде до знищення сільгоспземель та забруднення води. Тоді, виступаючи на мітингу, Алсинов заявив, що поки башкири воюють в Україні, у Башкортостані відбирають їхні землі. В результаті на активіста написав скаргу голова Башкирії Радій Хабіров. Ще б пак, після вступу на посаду губернатор обіцяв бути нещадним до націоналістів і, очевидно, продовжує працювати в цьому напрямку.

Загалом біля суду у Баймаку зібралося близько 5 тисяч людей. Спочатку поліція через гучномовець повідомляла про заборону несанкціонованих зборів, але через якийсь час силовики почали відтісняти присутніх з площі перед будівлею суду.

Силовики перекрили усі підходи до будівлі суду. Це зробили за допомогою автомобілів та тракторів комунальників. Через неможливість під'їхати до суду автомобілями ті, хто приїхав підтримати Алсинова, кидали машини на довколишніх вулицях і йшли до будівлі суду пішки. Інтернет на площі перед судом працював із перебоями.

Більше того, стало відомо, що до Баймаку прибуло 15 автобусів МВС та Росгвардії.

Спецназ за допомогою щитів та кийків видавлював людей. Також відомо, що силовики в Баймаку застосували світлошумові гранати - з димом та сльозогінним газом.

Демонстранти у відповідь закидали їх снігом із льодом та змусили відступити. Проте без затримань не обійшлося. Так, на відео, яке опублікував канал "Куштау Байрам", видно, що деяких громадян повалили на сніг.

Повідомляється також про кількох постраждалих, до суду приїжджала машина швидкої допомоги.

Зрештою Башкирського активіста Фаїля Алсинова відвезли з будівлі суду.

Читайте також:

У Європі зробили важливу заяву: треба допомогти Україні з чоловіками, які виїхали за кордон

Путін цього точно не очікував: банки Китаю запроваджують обмеження проти Росії. Що відомо

Справи все гірші й гірші: у Росії не зміг злетіти черговий пасажирський лайнер

Вибиті вікна та евакуація людей: з'явилися подробиці потужних прильотів у Воронежі