У віці 100 років пішла з життя українська художниця декоративного і монументального мистецтва Оксана Грудзинська. Вона є авторкою художніх декоративних панно в підземному вестибюлю станції метро "Хрещатик". Панно складається з 12 типів прямокутних плиток, що мають безліч варіантів компонування. В основі композиції — характерні для України мотиви рослинного орнаменту.

Про смерть видатної художниці декоративного і монументального мистецтва повідомила на своїй сторінці у Facebook її колега Галина Дюговська.

"Дорогі друзі, сумна звістка. Нас покинула Оксана Аркадіївна Грудзинська… Відома Художниця, прекрасна Жінка, чудова Людина…Оксана Аркадіївна, як завжди, була доброзичлива і в доброму гуморі. Вона завжди була і буде прикладом для нас, як в житті, так і у творчості. Пишаємося і безмежно вдячні за багаторічну дружбу та спілкування. Любимо дорогу Оксану Аркадіївну і завжди будемо пам’ятати", — зазначила пані Галина.

Також смерть Оксани Грудзинської підтвердили її колеги з Секції декоративного мистецтва Національної спілки художників України, зокрема її очільник — Володимир Балибердін.

Про смерть мисткині повідомив і Національний музей декоративного мистецтва України, де експонувалися понад понад 100 її творів.

"Кожен, хто бував у київському метро на станції Хрещатик, милувався цими прекрасними панно з українськими характером і душею. Авторка – художниця Оксана Аркадіївна Грудзинська, яка торік відзначила 100-літній ювілей. Сьогодні Оксана Аркадіївна пішла у засвіти. Світла і добра памʼять…", – написала співачка Анжеліка Рудницька.

Оксана Грудзинська була заслуженою художницею Української РСР, також членкинею Національної спілки художників України. Вона стала авторкою багатьох керамічних творів: декоративні панно, архітектурні керамічні вставки, настінні тарелі, вази.

"Витоки логічності, краси, поетичності художнього стилю Оксани Грудзинської лежать в українському народному мистецтві. В основі її творчості – застосування не стільки форм і мотивів народного мистецтва, скільки принципів, що складають його основу. Роботи художниці такі ж ясні, логічні, насичені добрим світлом і позитивною енергетикою, як і сама мисткиня", – розповіли в музеї декоративного мистецтва.

Оксана Грудзинська народилася 28 липня 1923 року в Москві, в родині архітектора. Закінчила Московський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Там її педагогами були художники Олександр Дейнека та Роберт Фальк.

З 1947 року Оксана Грудзинська працювала в експериментальній майстерні художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР. Як зазначають в музеї, колектив народних майстрів і художників працював над відновленням зруйнованого війною Києва та створенням нового декоративного обличчя столиці України.

Мисткиня 20 років працювала у "Софіївській гончарні", на початку 1970-х років почала роботу в Художньому фонді України. За цей час вона розвивала свій стиль монументального та декоративного мистецтва.

Грудзинська брала участь в оформленні фасаду павільйону "Тваринництво" на ВДНГ у Києві, вестибюлю Національного музею українського народного декоративного мистецтва, санаторію "Донбас" у Слов’янську.

Художниця створила безліч панно по всій Україні: "Історія зв’язку" в інтер’єрі Будинку зв’язку в місті Деражня Хмельницької області, мозаїчні панно для механіко-металургійного технікуму в Києві, рафінадного заводу в місті Суми, палацу культури хімічного об’єднання "Азот" у Рівному та інші.

У 1990–2010 роках вона викладала живопис на кафедрі кераміки Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Читайте також:

Не приманюйте небіжчика до дверей: які речі померлої людини краще не зберігати в будинку

Не стало легендарного актора, фільми з яким дивилися цілими поколіннями

Видадуть бумеранги та списи: Путін наказав вербувати африканські племена для атаки по Україні

Це дуже страшно: нумеролог показала, як Путін використовує магію дат. 24 = 6, 2022 = 6