Стало відомо, що на 89-му році життя помер Народний артист СРСР та художній керівник Державного академічного Малого театру Росії Юрій Соломін. Йому було 88 років.

Попередня причина смерті Юрія Соломіна – ниркова недостатність. Вона стала ускладненням на тлі перенесеного інсульту з ураженням скроневої області та множинними крововиливами в мозок.

Відомо, що у листопаді у худрука Малого театру розвинулася двостороння пневмонія. Також раніше він переніс інсульт і страждав деменцією, що розвивається. Мова та рухи артиста були загальмовані, він не пам'ятав, як 7 листопада 2023 року він потрапив до лікарні та деяких подій із життя. Плюс його самопочуття постійно погіршувалося на тлі гіпертонії, цукрового діабету другого типу та атеросклерозу.

Відколи Соломіна екстрено госпіталізували восени у тяжкому стані після втрати свідомості, за ним уважно стежили лікарі, але напередодні його відправили додому.

За даними 112, Юрій Мефодійович помер вдома на Спіридоньєвському провулку.

Соломін - радянський та російський актор, режисер театру та кіно, театральний педагог, художній керівник Державного академічного Малого театру Росії з 1988 року.

Юрій Мефодійович Соломін знявся більш ніж у 80 картинах і створив п'ять фільмів як режисера.

Так, всенародна слава прийшла до нього в 1970 році, коли актор створив образ капітана Кольцова у фільмі Євгена Ташкова "Ад'ютант його превосходительства".

До речі, саме Соломін виконав головну роль в оскароносному фільмі Акіри Куросави "Дерсу Узала" (1975). Серед найбільш відомих кіноакторських робіт Соломіна також серіал "Ходіння по муках" (1977), а також картини "Блокада" (1974 - 1977), "Кажан" (1978) та "ТАСС уповноважений заявити…" (1984).

Народний артист СРСР зіграв більш, ніж у 50 спектаклях, а як театральний режисер поставив 11 проектів, в основному — за російською літературною класикою.

Серед найвідоміших ролей, зіграних актором на сцені, — Хлестаков у гоголівському "Ревізорі", Федя Протасов у "Живому трупі" Льва Толстого, Войницький в "Дяді Вані" Антона Чехова, Сірано де Бержерак за п'єсою Едмона Ростана та цар Федір у трагедії Олексія Толстого.

Читайте також:

Не приманюйте небіжчика до дверей: які речі померлої людини краще не зберігати в будинку

Видадуть бумеранги та списи: Путін наказав вербувати африканські племена для атаки по Україні

Це дуже страшно: нумеролог показала, як Путін використовує магію дат. 24 = 6, 2022 = 6