Мобілізація в Україні йде своєю звичною чергою, проте вже зараз відбуваються деякі зміни у законодавстві, які можуть вплинути на звичне життя військовозобов'язаних українців.

Докладніше про те, які послуги українці не зможуть отримати без позначки у ТЦК, інформує ФОКУС.

Приймати на роботу або зараховувати на навчання військовозобов'язаних дозволяється лише за умови, що вони перебувають на військовому обліку. Також для перетину державного кордону потрібна наявність відповідних документів.

Згідно з заявою Івана Колганова, керівника практики військового права ЮК "Приходько та партнери", в Україні військовозобов'язані чоловіки мають обмеження на певні послуги без погодження з ТЦК та СП. Без згоди ТЦК, чоловіки призовного віку стикаються із труднощами у здійсненні своїх прав, включаючи працевлаштування та навчання, особливо якщо вони не мають військово-облікового документа.

Колганов наголосив, що обов'язкове отримання підтвердження військового обліку перед прийомом на роботу або зарахуванням на навчання. За його словами, відповідно до постанови Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 "Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", роботодавці зобов'язані перевірити документи про військовий облік при прийомі на роботу, інакше їм загрожує штраф. Також вони повинні повідомляти ТЦК про будь-які зміни до облікових даних призовників, військовозобов'язаних та резервістів протягом тижня після прийому на роботу, звільнення, навчання або його завершення. Зазначився також, що без військового квитка у центрі зайнятості чоловік не зможе набути статусу безробітного.

Читайте також:

Новий скандал із ТЦК: зупинили родину на автомобілі, чоловіка забрали, а дружину та дитину кинули на узбіччі. Відео

Шойгу здивував винаходом: жителям Білгорода радять захищатись від ракет скотчем

Потужні штрафи під час мобілізації: як каратимуть ухилістів. Названі суми