За попередніми розрахунками, 2024 року пенсії в Україні будуть проіндексовані на 13%. Це менше, ніж торік, коли індексація становила 19,7%.

Докладніше про те, як проіндексують цьогорічні пенсії, інформує народний депутат, голова парламентського комітету податкової політики Данило Гетьманцев у своєму Telegram-каналі.

Індексація пенсій в Україні провадиться щорічно відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення". Розмір індексації розраховується за такою формулою:

Індексація = 0,5 * Інфляція + 0,5 * Середнє зростання заробітних плат

2023 року інфляція в Україні склала 12,9%, а середнє зростання заробітних плат за три останні роки - 10,5%. Таким чином, за попередньою оцінкою, індексація пенсій у 2024 році становитиме 13%.

Голова парламентського комітету з питань податкової політики Данило Гетьманцев зазначив, що індексація пенсій у 2024 році буде нижчою, ніж у 2023 році, оскільки інфляція в Україні знизилася.

Гетьманцев уточнив, що торік держава змогла дещо пригальмувати інфляцію, і це позитивно вплинуло на індексацію пенсій.

Підвищення пенсій в Україні очікується на початку весни 2024 року. Саме тоді пенсіонери зможуть оцінити, наскільки чергове підвищення пенсій покращить їхній добробут.

Читайте також:

Будьте готові до цього: у яких випадках можуть не зарахувати стаж при призначенні пенсії

Пенсію краще зняти із картки: українців попередили. Що потрібно знати

Почнуться складні часи: хтось із переселенців залишиться без виплат вже з цього місяця