Ринок оренди житла з часом зазнав різних змін під впливом таких факторів, як попит, чисельність населення та житлові умови.

Про це пише «progroshi»

Очікується, що 2024 рік не стане винятком: на ринку оренди нерухомості прогнозують стабільність, за винятком двох міст – Києва та Львова.

Юрій Піта, колишній президент Асоціації фахівців з нерухомості, прогнозує потенційне збільшення вартості оренди у Києві та Львові навесні приблизно на 10%.

Зростання орендної плати в столиці можна пояснити зростанням притоку населення і підвищеною діловою активністю в сезон. Львів, традиційно популярний на Заході, може випробувати аналогічну тенденцію.

"Винятками стануть Київ та Львів, тому що навесні у цих містах може бути збільшення вартості оренди в межах 10%", - прогнозує Юрій Піта.

Оглядач ринку нерухомості Вікторія Берещак також припускає, що нинішнє затишшя на ринку оренди може змінитися навесні, коли очікується сплеск орендної активності.

Це може бути пов'язане із закінченням опалювального сезону та побоюваннями щодо можливих збоїв у роботі через геополітичну напруженість.

Берещак далі прогнозує потенційне підвищення цін на оренду житла у "високий сезон" у серпні-вересні та частково у жовтні. Цьому може сприяти початок ділового сезону та початок навчального процесу.

"Цілком ймовірно, що у 2024 році за умови, що ситуація не погіршиться, буде зберігатися тенденція до відновлення "високого сезону". Тому у серпні – вересні та частково у жовтні зростатиме вартість оренди у містах-мільйонниках через початок бізнес-сезону та навчального процесу", - каже Вікторія Берещак.

Незважаючи на ці потенційні зміни, переваги орендарів, ймовірно, залишаться незмінними: люди волітимуть жити на 2–7 поверхах і вибирати місця далеко від критично важливих об'єктів. Очікується, що попит та ціни на житло коливатимуться залежно від місцевих та сезонних факторів.

Читайте також:

Церковне свято 9 січня: що заборонено робити цього дня і про що говорять прикмети

Українцям розповіли, як можна непогано заощадити на оплаті газу

Київстар порадував абонентів: скасовано плату за частину послуг. Що потрібно знати