В Україні для виходу на пенсію за віком необхідно мати певний страховий стаж. У 2024 році цей стаж становитиме не менше 31 року. Проте трапляються випадки, коли майбутньому пенсіонеру не зараховують частину стажу. У ПФУ розповіли, у яких випадках це може статися.

Докладніше про те, у яких випадках можуть не зарахувати стаж при призначенні пенсії, інформує zn.ua.

Ось деякі причини, через які може бути недорахований страховий стаж:

  • Роботодавець не сплатив страховий внесок у повному розмірі або не сплатив зовсім. У цьому випадку страхові внески не будуть зараховані до Пенсійного фонду, і стаж буде недорахований.
  • Підприємство накопичило борги зі сплати страхових внесків. Якщо підприємство не може погасити ці борги, то стаж працівників, які працювали на цьому підприємстві, може бути недорахований.
  • Роботодавця визнали банкрутом. У цьому випадку борги підприємства зі страхових внесків списуються, і стаж працівників, які працювали на цьому підприємстві, може бути недорахований.
  • Страхові внески помилково сплатили на інший розрахунковий рахунок. У цьому випадку страховому фонду може бути складно ідентифікувати внески, і стаж може бути недорахований.
  • Відбувся збій і з технічних причин сплату внеску не було зараховано. У цьому випадку необхідно звернутися до Пенсійного фонду для уточнення ситуації.

Щоб уникнути недорахування страхового стажу, необхідно стежити за тим, щоб роботодавець своєчасно та в повному розмірі сплачував страхові внески. Це можна зробити дистанційно на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду або у програмі «Пенсійний фонд».

Читайте також:

Це дуже важливий нюанс: українцям розповіли, хто зможе отримати у Польщі грошову допомогу на дітей

Кому з біженців заплатять 5 тисяч: що потрібно знати та які умови

Українські біженці почали виїжджати з Польщі: із чим це пов'язано та куди їдуть люди