В Україні триває загальна мобілізація, яку було оголошено через повномасштабне вторгнення РФ. У цей період, як і в мирні часи, військовозобов'язані повинні дотримуватись правил військового обліку. Юрист Галина Токмач пояснила, чи можуть взяти на роботу без військового квитка та як вчинити, якщо його вилучили.

Докладніше про те, чи вийде на роботу, якщо у вас немає військового квитка, інформує zn.ua.

Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України, під час укладання трудового договору громадянин повинен пред'явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (якщо є) або інформацію про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру державного органу страхування, а також документ про освіту (спеціальність, кваліфікація), стан здоров'я, військовий облік та інші відповідні документи.

Проте, згідно з пунктом 34 Порядку організації та проведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487, особи, які забезпечують ведення особистого військового обліку, можуть перевіряти громадян України під час роботи (у навчальних закладах) наявність міжнародного військово-облікового документа, визначеного на підставі 20 цього Порядку, або інформацію, включену до таких документів, яку можна пред'являти (надавати) з використанням місцевого додатку Порталу "Дія".

Таким чином, відповідно до чинного законодавства, роботодавець не може прийняти на роботу військовозобов'язаного без військового квитка або іншого документа, що засвідчує особу військовослужбовця.

Як вчинити, якщо представники ТЦК вилучили військовий квиток

Якщо військовий квиток вилучено до ТЦК, необхідно звернутися до керівника ТЦК із заявою про повернення документа. У заяві слід зазначити причину вилучення квитка та вимагати його повернення.

Якщо військовий квиток вилучено безпідставно, можна звернутися до суду з вимогою зобов'язати ТЦК повернути документ.

У разі відмови у поверненні військового квитка необхідно вимагати від ТЦК видачі розписки про отримання квитка. Розписка буде підтвердженням того, що військовозобов'язаний звернувся до ТЦК за отриманням документа і йому було відмовлено.

Таким чином, відповідно до чинного законодавства, військовозобов'язаний не може бути прийнятий на роботу без військового квитка. Якщо військовий квиток було вилучено, необхідно звернутися до ТЦК із заявою про його повернення. У разі відмови у поверненні квитка можна звернутися до суду.

Читайте також:

Новий скандал із ТЦК: зупинили родину на автомобілі, чоловіка забрали, а дружину та дитину кинули на узбіччі. Відео

Шойгу здивував винаходом: жителям Білгорода радять захищатись від ракет скотчем

Потужні штрафи під час мобілізації: як каратимуть ухилянтів. Названі суми