В Україні продовжується загальна мобілізація, в рамках якої військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років можуть призвати на службу. Ті, хто ухиляється від служби, можуть бути піддані штрафу і навіть отримати термін.

Докладніше про те, що ухилянтам приготували потужні штрафи, описано на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Згідно із законопроєктом №10378 про мобілізацію, запропонований Кабінетом міністрів для розгляду в Раді, передбачається посилення покарання за ухилення від служби. Якщо буде скоєно правопорушення у сфері мобілізації та військового обліку, передбачається штраф.

Наприклад, відмова від військового обліку може призвести до штрафу від 8500 до 17000 гривень. На даний час ця сума становить від 3400 до 5100 гривень.

Штрафи за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок та військову службу, а також за мобілізаційну підготовку та мобілізацію ще вищі. У разі ухвалення законопроєкту громадянам доведеться заплатити від 25 500 до 34 000 гривень. Для чиновників штраф варіюватиметься від 34 000 до 85 000 гривень.

У документі також встановлено норми затримання тимчасово дії особливого періоду. Особи можуть бути затримані терміном до трьох годин для складання протоколу. У разі необхідності встановити особу чи з'ясувати обставини правопорушення, затримання може тривати до трьох діб.

В даний час за ухилення від мобілізації передбачено кримінальне покарання у вигляді від 3 до 5 років позбавлення волі. Пропонується застосувати цей же стандарт для осіб, які відмовляються проходити медичний огляд до ТЦК та СП за запропонованим законопроєктом.

Варто сказати, що ці правила набудуть чинності лише у разі ухвалення законопроєкту Верховною Радою.

Читайте також:

А ось тепер усе буде по-новому: на що чекати українським чоловікам від мобілізації. Кого візьмуть і як усе зміниться

Що потрібно знати тим, у кого бронь: нововведення по мобілізації, про які ви не знали

Це потрібно знати: у яких випадках із працівника можуть зняти броню від мобілізації. Роз'яснення