Оскільки агентства, які вивчають космос, розглядають можливість подорожей на Марс і за його межі, виникає питання: як правильно годувати астронавтів у глибокому космосі? Дослідники, опубліковані в журналі ACS Food Science & Technology, пропонують ідеальну страву для довгих космічних подорожей. Ця новина може не вподобатися шанувальникам м'яса, оскільки це ідеальна страва для астронавтів.

Про це пише IFLScience.

Астронавтам, які вирушають на Марс, потрібна спеціальна їжа для довготривалих космічних місій. З урахуванням великої кількості спалених калорій космічні мандрівники потребують висококалорійної їжі. З огляду на вплив невагомості на кістки, астронавти також потребують більше кальцію, ніж земляни. Важливо розуміти, що астронавти матимуть можливість вирощувати свою їжу на кораблі.

Тому вчені вирішили визначити, яка їжа буде не тільки поживною, але й смачною, базуючись на різноманітних культурах, що можуть вижити в умовах мікрогравітації. Вони оцінили 10 видів космічної їжі за 102 факторами, враховуючи задоволення щоденних потреб астронавтів у їжі, витрати води для росту культур, час і простір для вирощування та можливість використання неїстівних частин продуктів.

Після всіх обчислень виявилось, що "космічний салат" став ідеальною стравою для астронавтів. Він включає соєві боби, мак, ячмінь, капусту, арахіс, батат і насіння соняшнику. Цей салат, як вважають вчені, не містить всіх необхідних мікроелементів, тому потрібні будуть додаткові харчові добавки.

Навіть при схвальних відгуках про смакові властивості, вчені вважають, що космічну їжу можна поліпшити. Тепер вони планують створити нові страви на основі цих та інших інгредієнтів, враховуючи вік, стать і стан здоров'я майбутніх космічних підданих. Можливо, серед них буде м'ясо, вирощене в лабораторії.

Читайте також:

Такого ще не було: вчені розповіли, що з космосу надходять дедалі дивніші сигнали

Здригнувся весь космос: у NASA зафіксували загадковий надпотужний вибух

Масштаби вражають: величезні цвинтарі "вагнерівців" вже видно навіть із космосу. Фото