Астрономи змогли зафіксувати найяскравіший вибух у космосі за всю історію спостережень, який отримав назву BOAT – англійською мовою абревіатура від the brightest of all time (найяскравіший за всю історію). Яскравість цього вибуху на 70% перевищує будь-який інший вибух, який спостерігався раніше, і його ударну хвилю вдалося зафіксувати безліччю супутників, у тому числі й космічним апаратом Voyager.

Подія була зафіксована вченими у статті The Astrophysical Journal Letters і сталася внаслідок колапсу величезної зірки. Вибух цього масштабу, який отримав назву GRB 221009A, може відбуватися лише раз на 10 000 років. Докладніше про подію інформує Обозреватель.

Такі вибухи, які називаються гамма-спалахами, утворюються, коли масивна зірка колапсує в чорну дірку, і при цьому відбувається викид потужних струменів речовини, які, стикаючись з газом навколо, виробляють високоенергетичне гамма-випромінювання.

GRB шукають астрономи постійно, перший сигнал про спалах одержують, коли телескоп Burst Alert Telescope (BAT) виявляє новий GRB. Дослідницька група веде співпрацю з обсерваторією імені Ніла Герелза Свіфта, яка постійно відстежує події, що відбуваються в космосі.

Завдяки таким проєктам науки вдається дізнатися все більше про таємничий космос, який досі є недослідженим місцем. Кожне нове відкриття призводить до розширення знань та розуміння про глибини всесвіту.

Читайте також: