Швидкі радіосплески (FRB) продовжують залишатися захоплюючим і загадковим явищем в астрофізиці. З моменту відкриття першого FRB у 2007 році вчені намагалися зрозуміти походження та властивості цих загадкових сплесків радіохвиль від віддалених джерел.

Кожне нове відкриття здається поглиблює таємницю цих космічних подій.

Про це пише «obozrevatel»

Останній FRB, відомий як FRB 20220912A, був виявлений за допомогою телескопічних грат Аллена Інституту SETI, радіотелескопа, що складається з 42 антен, у Каліфорнії.

Описаний як «що раніше не спостерігався», цей сплеск продемонстрував унікальні характеристики протягом двомісячного періоду спостережень.

Ключові особливості FRB 20220912A:

Неповторення: на відміну від деяких FRB, які повторюються з часом, цей сплеск не дотримувався регулярного шаблону.

Падіння частоти: команда зауважила, що сигнал впав на центральній частоті сплесків, що відрізняє його від попередніх відкриттів.

Незважаючи на спроби виявити конкретний алгоритм, що управляє сплесками, та визначити регулярний період між ними, вченим не вдалося виявити чітку закономірність. Мінливість вихідної енергії та відсутність постійної періодичності сприяють загадці FRB.

Провідний автор Софія Шейх з Інституту SETI наголосила на важливості результатів, зазначивши, що, хоча дослідження підтверджує відомі властивості FRB, воно також запроваджує нові аспекти, які ускладнюють розуміння цих сигналів.

Джерело FRB залишається спекулятивним: теорії варіюються від колапсу зірок, що випромінюють радіохвилі, до участі магнетарів — нейтронних зірок із сильними магнітними полями.

Однак жодна з існуючих теорій повністю не пояснює всі властивості FRB, залишаючи вченим перед інтригуючою космічною загадкою, яку ще належить вирішити.

Читайте також:

Це вже якась дуже рання весна: синоптик розповів про серйозне потепління

Ось це технології: з наступного року в машини почнуть ставити системи проти водіїв, що випили.

Це вам знадобиться: 5 способів, які допоможуть відмити будь-який жир з посуду в холодній воді