Вчені попереджають, що збільшення тривалості сну у відпустці може призвести до несподіваного результату: відчуття втоми. Багато хто сподівається відновити сили під час вихідних або відпустки, збільшуючи час сну. Однак дослідники вказують, що довгий сон, що перевищує рекомендовані 7-8 годин, може викликати ще більшу сонливість та занепад енергії протягом дня.

Про це пише Daily Mail.

Цикли сну в організмі починаються заново кожні 80-100 хвилин, і додавання ще однієї години до сну може призвести до пробудження всередині циклу глибокого сну, що згодом викличе додаткову втому. Сон проходить через чотири цикли, і пробудження під час третього, найглибшого циклу, має найбільший вплив на відчуття людини протягом дня. Цей період глибокого сну вважається важливим, оскільки мозок консолідує спогади та переміщає їх у довгострокове сховище.

Вчені радять приділити увагу фазі швидкого сну, де мозок є надзвичайно активним, саме тому в цей період ми бачимо яскраві сновидіння. Прокидаючись під час цієї фази, людина почувається бадьорою і повною сил. У разі пробудження в інші періоди сну, можливо, краще подрімати короткий час близько 25 хвилин або вибрати повноцінний сон приблизно 90 хвилин.

Раніше дослідження показали, що відновлення після втрати однієї години сну може тривати до чотирьох днів, а повне усунення дефіциту сну — до дев'яти днів доброго сну. Таким чином, довгий сон у відпустці, можливо, не врятує від недосипання, і важливо приділяти увагу якості сну та його фазам. Намагайтесь дотримуватись режиму навіть у зимові свята.

Читайте також:

Будете бадьорими та стрункими: фрукт, який спалює жир та допоможе налагодити сон

Секрети нічного відпочинку: сон на самоті виявився кориснішим, ніж із партнером

Захистіть себе від безсоння: продукти, які не можна їсти перед сном