Метою запропонованого законопроекту щодо змін у процесі мобілізації є залучення до Збройних Сил поліцейських та державних чиновників.

Під час ухвалення нового законопроекту про мобілізацію народні депутати України не підлягатимуть призову на військову службу. Про це заявив перший віце-спікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко Укрінформу.

Політик пояснив, що мобілізація депутатів може стати джерелом серйозних проблем для держави, включаючи можливе призупинення роботи парламенту через брак депутатів для ухвалення законів і зниження бойової готовності ЗСУ, оскільки багато депутатів не мають військової підготовки.

Корнієнко також наголосив, що російська пропаганда активно поширює дезінформацію про нагальну необхідність мобілізації депутатів. На його думку, росія прагне позбавити український парламент можливості ефективної роботи.

Політик також не виключає необхідності того, щоб депутати набули базових військових навичок та знань з тактичної медицини. Він пояснює це тим, що конфлікт із росією може тривати довго, і можливо, що поточний склад Верховної Ради не завершить своєї каденції до завершення проблем із російською федерацією.

Політик зазначає, що ця вимога має враховувати індивідуальні обставини депутатів, такі як наявність дітей, інвалідність чи перевищення вікового порога. Кількість депутатів, що закликаються, може виявитися невеликою – всього 200 осіб, що не складе навіть батальйону.

Чиновник також вказує на можливе збільшення грошових виплат для депутатів, які візьмуть участь у військових діях, зазначаючи, що наразі депутат отримує близько 80 тисяч гривень, а його винагорода може збільшитись до більш ніж 100 тисяч гривень за участь у військових діях.

Читайте також:

Відстрочку отримають, але не всі: чи загрожує багатодітним батькам мобілізація

Як оформити відстрочку від мобілізації, якщо ви доглядаєте хвору людину: роз'яснення

Тільки ті, хто має велику зарплату: у Раді хочуть змінити умови бронювання від мобілізації