У січні прогнозується невелике збільшення курсу долара порівняно з груднем, але у перспективі очікується його поступове зниження.

Про це йдеться у матеріалі Факти ICTV.

Андрій Дубас, президент Асоціації українських банків, поділився інформацією про те, що Національний банк України зняв усі обмеження на операції з іноземною валютою наприкінці грудня 2023 року. Нині банки в Україні мають достатньо ресурсів для задоволення потреб населення.

За його словами, регулятор був би не схильний знімати обмеження, якби ситуація на ринку не покращала. Однак точне прогнозування курсу долара на даний момент є важким завданням.

Щодо банківського обмінного курсу долара, а не готівкового в обмінниках, то він очікується на рівні 39–39,30 гривень у січні, з наступним поступовим зниженням до літа поточного року. Для небанківських фінансових установ прогнозується трохи вищий курс порівняно з банками.

Сезонне збільшення курсу долара може бути пов'язане із витратами на тендери, зарплати та інші фактори. В інші періоди року на курс впливає сівозміна експортерів або надходження в Україну валютних надходжень.

Варто зазначити, що кілька причин можуть вплинути на курс. Наприклад, можлива додаткова емісія Нацбанку, яка є випуском додаткової грошової маси на ринок, може чинити тиск на курс гривні.

В Україні також традиційно спостерігається сезонна мінливість готівкового курсу долара у банківських обмінниках, що має на увазі його схильність до коливань у певний період часу.

Дубас стверджує, що український уряд аж до березня 2024 року має достатні резерви, які забезпечать стабільне функціонування економіки країни, навіть в умовах можливих політичних потрясінь у США та Євросоюзі, пов'язаних із наданням нової фінансової підтримки Україні.

Читайте також:

Що буде з курсом долара в обмінниках і до чого потрібно готуватись: прогноз

Новий курс долара на початку року: яких цифр чекати в обмінниках та до чого готується

Проблем точно не оберетеся: в обмінниках українцям підсовують дивні долари. Що потрібно знати