Велика війна Росії проти України вступає у третій календарний рік. Лінія фронту за останні кілька місяців майже не змінилася всупереч контрнаступу, що яскраво рекламується. То що ж чекає на Україну в майбутньому 2024 році?

Докладніше про те, як розвиватиметься війна у 2024 році, інформує bbc.com.

Багато експертів передбачають, що перспективи закінчення війни залишаються непросунутими для України. Позиції президента Росії Володимира Путіна, порівняно з минулим роком, зміцнилися, проте це скоріше стосується політичної, а не військової сфери.

Хоча зараз ситуація на полі бою залишається невизначеною, наступ з боку України, очевидно, зупинився, тоді як російський прорив також не стався. В цей час результат війни більшою мірою залежить від політичних рішень, що приймаються у Вашингтоні та Брюсселі.

Єдність, яку демонстрував Захід у 2022 році і зберігав весь 2023 рік, починає сумніватися. Військова допомога від США опинилася під загрозою через дрібну політику quot; у Вашингтоні, про що заявив президент Байден. А майбутня економічна підтримка з боку ЄС здається залежить від нелогічної позиції Угорщини.

Незважаючи на це, коливання у західних столицях надають впевненості Путіну, який виступами та висловлюваннями демонструє готовність Росії до тривалої війни.

Рішення ЄС про вступ до переговорів про вступ України та Молдови до ЄС є більш ніж символічною дією, воно говорить про підтримку Києва, оскільки повна перемога Росії унеможливить членство України в ЄС.

Повний розворот у політиці з боку Вашингтона малоймовірний, хоча якщо Дональд Трамп переможе на виборах-2024 і його рейтинги зростатимуть, може виникнути спокуса припинити підтримку України. Але навіть за всієї драматичності його дій, колишній президент, незважаючи на всі театральні вчинки, у 2016 році не вивів США з НАТО. І не можна очікувати, що він зможе одноосібно перевернути 75-річне трансатлантичне партнерство Америки.

Розбіжності у західному таборі неможливо знайти проігноровані. 2024 рік буде ще складнішим і для Заходу, і для України.

Довгостроковий консенсус у підтримці війни для демократичних країн завжди був складнішим, ніж для автократів. Ймовірно, війна триватиме весь 2024 рік, але не безкінечно.

Нерішучість Заходу сприяє посиленню агресії з боку Росії, і оскільки здається малоймовірним державний переворот чи смерть російського президента, єдиним засобом врегулювання конфлікту будуть переговори. Однак обидві сторони відмовляються від них.

Почастішало широкомасштабне вторгнення РФ в Україну, яке повернуло на європейський континент велику війну. У цілому нині, війна індустріального часу призводить до переходу економіки частково, а окремих випадках повністю, на військові рейки. Оборонний бюджет Росії порівняно з 2021 роком зріс утричі й становитиме 30% державних видатків наступного року, що робить війну в Україні більш тривалою та травматичною, ніж усе, що Європа бачила з середини минулого століття.

Лінія фронту значною мірою змінилася минулий рік. Однак неправильно було б стверджувати, що війна в Україні зайшла в глухий кут. Обидві сторони здатні продовжувати боротьбу остаточно, прагнучи захопити стратегічну ініціативу.

Росія не має достатніх технічних і людських ресурсів для стратегічного наступу, це можливо не раніше весни 2025 року. Водночас Україна потребує підтримки Заходу, щоб витримати наступний рік, доки вона зміцнює свої внутрішні сили для майбутніх наступів.

Читайте також:

Блокпостів побільшає, перевіряти українців почнуть частіше: до чого готуватися найближчими тижнями

А ось тепер усе буде по-новому: на що чекати українським чоловікам від мобілізації. Кого візьмуть і як усе зміниться

Блокпости по всій країні та повістки: військовий розповів, до чого готуватися українським чоловікам