Усі українці знають, що найнезахищеніші групи населення можуть розраховувати на субсидію - державну допомогу з оплатою комунальних послуг. Однак тепер отримати її стало важче через жорсткі умови. Так, причиною відмови тепер може стати наявність щодо нового авто, депозитів або відсутність роботи. До того ж, тепер виплатами державної допомоги займається Пенсійний фонд.

Незважаючи на те, що субсидія призначається на сезон, вона може бути скасована позачергово.

Так, стало відомо, що уряд запровадив критерії, за якими громадянам мають право скасувати субсидію у таких випадках:

  • наявність заборгованості за комунальні послуги понад 680 грн.;
  • якщо член сім'ї не сплачує ЄСВ більше трьох місяців;
  • якщо за останні півроку член сім'ї придбав майна більш як на 50 тис.

Наприклад, в одному із повідомлень на сторінці ПФУ українка попросила пояснити, чому їй скасували надану субсидію. Питання стосувалося угоди з майном. Вона придбала квартиру нещодавно і ПФУ взяв це до уваги при розрахунку доходу.

"Прошу пояснити, чому припинили виплату субсидії, якщо при її нарахуванні враховано мої доходи за І півріччя 2023 року, а протягом року перед призначенням субсидії я не здійснювала купівлю чи продаж товару на суму понад 50 тис. грн, адже факт такої покупки впливає на призначення субсидії на наступний термін? — говориться в скарзі на сторінціПенсійного фонду у соцмережі Facebook.

Фахівці ПФУ пояснили, що є деякі особливості обліку доходів та великих покупок під час призначення субсидії. Так, зараз виплати не призначають, якщо хтось із домогосподарства чи член сім'ї зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією чи призначенням допомоги без звернення здійснив операцію на суму понад 50 тисяч гривень.