Неприємності Росії на міжнародній арені почалися влистопаді 2023 року, коли країна вперше в історії не потрапила до Виконавчої ради ЮНЕСКО. Того ж місяця Росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН. І ось стало відомо про чергове "вигнання".

Так стало відомо, що права на членство Росію позбавила Дунайська комісія.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба уTwitter (X).

"14 грудня, на ювілейній 100-й сесії під головуванням України Дунайська комісія вирішила, що членство Росії несумісне, враховуючи її ракетні та безпілотні удари по Нижньому Дунаю”, – написав він.

Посилання:

  • Дунайська комісія - це міжнародна організація, заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї. Її підписали в Белграді 18 серпня 1948 року, СРСР та УРСР була серед засновників, у 1992 році Росія та Україна стали їх правонаступницями. Зараз членами Комісії є Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна та Хорватія.

За словами глави МЗС, таке рішення Дунайська комісія ухвалила на 100 ювілейному засіданні під головуванням України. Вона ґрунтується ще й на рішенні від 17 березня 2022 року, коли росіянам заборонили брати участь у всіх зустрічах та виключили їх зі складу секретаріату Комісії.

Росію зобов'язали вийти з організації до 29 лютого 2024 року. Якщо Москва цього не зробить, члени Дунайської комісії не визнаватимуть своїх зобов'язань перед РФ щодо Белградської конвенції про режим судноплавства на Дунаї.

Нагадаємо, що 17 березня Дунайська комісія зупинила повноваження Росії у її складі, причиною стала військова агресія проти України з порушенням основних принципів Белградської конвенції.

Читайте також:

Орбан готовий "розморозитися": на що готовий друг Путіна, щоб підтримати Україну. Названа умова

Прославила на весь світ: прем'єр-міністр Латвії показала потужний жарт із приводу Орбана, який так любить Путіна

Це вже повна межа: на виборах Путіна дозволять голосувати навіть без паспорта. Що відомо

Співала у церковному хорі і наводила російські ракети на Україну: ось як маскувалася прихильниця Путіна