Інфляція - це "ворог номер один" для гаманця кожного українця. Вона означає, що наші гроші з часом втрачають свою цінність. Тому важливо стежити за рівнем інфляції та вживати заходів, щоб захистити свої заощадження.

Докладніше про те, що українцям розповіли, що буде з цінами найближчим часом, інформує finance.ua.

За даними Міністерства економіки, у жовтні зростання споживчих цін в Україні прискорилося до 0,8%, що вище за 0,5% у вересні. У річному вимірі інфляція становила 5,3%, що є найнижчим показником за останні три роки.

Мінекономіки вважає, що зростання цін у жовтні було викликане двома факторами:

  • Закінченням сезону продовольчої дефляції. Ціни на продукти харчування, які знижувалися протягом трьох місяців, відновили зростання.
  • Здорожчанням енергоносіїв.

Основними причинами низької інфляції цього року Мінекономіки називає відсутність вагомих факторів стимулювання споживчого попиту, стабільну пропозицію товарів та послуг та незмінність основних умов формування цін.

Загалом у Мінекономіки вважають, що до кінця року інфляція в Україні залишиться помірною. Цьому сприятиме відсутність форс-мажорних обставин, а також інерційний потенціал вагомих факторів впливу, таких як динаміка обмінного курсу гривні, обсяги пропозиції товарів та послуг, а також динаміка споживчого попиту, що склалася.

Читайте також:

Українців попередили про різке подорожчання картоплі: що буде далі із цінами

Українців уже попередили: деякі продукти у магазинах можуть зникнути чи серйозно подорожчати

Українцям розповіли, що буде взимку з цінами на овочі та до чого готуватись

Ціни знову змінилися: скільки зараз коштують мандарини та апельсини