Незважаючи на складні обставини воєнного часу, українці все одно продовжують отримувати пенсії та соціальну допомогу.

Особливо це стосується ветеранів війни, які попри труднощі можуть розраховувати на додаткові виплати та надбавки до своїх пенсій. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін поділився інформацією про те, які саме додаткові пільги доступні цій категорії громадян.

Особливістю статусу учасника бойових дій є можливість виходу на пенсію віком достроково – вже з 55 років.

Це право встановлено як у чинному, так і попередньому законодавстві. Проте слід зазначити, що розмір пенсії залежить від загальних критеріїв, таких як стаж роботи та розмір заробітної плати.

Крім основної пенсії за віком, у ветеранів війни передбачені доплати за понаднормовий стаж та вікові надбавки.

Наприклад, особи віком від 80 років отримують додатково 570 гривень на місяць, але лише за умови, що загальна сума пенсії не перевищує 10 340,35 гривні.

Важливим моментом є збільшення розміру пенсії на 25% від прожиткового мінімуму для учасників бойових дій.

Цього року цей відсоток відповідає 523,25 гривні (25% від 2093 грн.). З урахуванням усіх доплат, загальна сума пенсії ветерана не може бути нижчою за 210% прожиткового мінімуму, що становить 4395,30 гривні.

Для ветеранів бойових дій у період Другої світової війни, які досягли 85-річного віку та старше, передбачено особливу форму пенсії, яка враховує адресну допомогу, встановлену для інвалідів І групи, які отримали пошкодження внаслідок війни.

Пенсія для інвалідів І групи не може бути нижчою за 650% прожиткового мінімуму, що відповідає не менше 13 604,20 гривні (650% від 2093 грн.). Такі ж правила застосовуються і до учасників бойових дій Другої світової війни, яким вже за 85 років.

Окрему увагу варто надати пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Ця форма пенсії надається тим, хто був нагороджений радянськими чи українськими орденами. Особи, удостоєні хоча б одного ордену, отримують додаткову пенсію за особливі заслуги у розмірі 23% прожиткового мінімуму. У разі двох орденів розмір такої пенсії збільшується всього на 1%, досягаючи 24% від прожиткового мінімуму. Таким чином, пенсія для тих, хто має два ордени, становить 502,32 гривні (24% від 2093 грн.).

У зв'язку з військовими діями, започаткованими Росією, багато українців змушені залишати свою країну та шукати притулок за кордоном. Серед цих людей є й пенсіонери, які рятуючись від небезпеки часто втрачають важливі документи.

Читайте також: