Стало відомо, що Служба безпеки України (СБУ) заарештувала на Полтавщині майно генерал-полковника та чиновника Міністерства промисловості та торгівлі РФ Валерія Капашина загальною вартістю понад 1 мільярд гривень (понад 25 мільйонів доларів).

Як виявилося, будучи начальником федерального управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї при Міністерстві промисловості та торгівлі РФ, російський генерал Валерій Капашин використав своїх родичів для легалізації коштів, які він отримував від корупційних схем у Москві.

За даними СБУ , йдеться про більш ніж 20 комерційних об'єктів, у тому числі ресторани та готелі, а також офісні та торговельно-розважальні центри, 17 земельних ділянок та житлову нерухомість загальною площею понад 3 тисячі квадратних метрів.

За даними слідства, майно Капашина було оформлене на його доньку та зятя, які жили в Україні, проте напередодні російського повномасштабного вторгнення в Україну виїхали до Росії та отримали російське громадянство.

У СБУ додали, що родичі Капашина використали прибуток "сімейного" бізнесу для фінансування "інвестиційних" проектів у Росії та тимчасово окупованої Донецької області. Крім того, потім частину цих грошей вони направляли до бюджету РФ у вигляді сплати податків та зборів.

Серед заарештованого майна – будинок родини Капашина, готелі та ресторани преміум класу, а також офісні та торговельно-розважальні центри.

Під час обшуків за адресами офісних та житлових приміщень, що належать родині Капашина, було виявлено:

  • російську військову форму,
  • заборонену радянську символіку та пропагандистську літературу,
  • сувенірну продукцію та нагороди, вручені Капашину у Кремлі.

Посилання:

  • Генерал-полковник Валерій Капашин – уродженець Полтавської області України – він народився у селі Рунівщина Полтавського району.
  • Закінчив Харківський державний університет ім. М. Горького.
  • Служив у військах радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Командував полком під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
  • У 2001 році генерал-лейтенант Капашин призначений начальником Федерального управління РФ з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї.
  • 27 вересня 2017 року він взяв участь у церемонії знищення останнього хімічного боєприпасу у російській федерації на об'єкті "Кізнер", доповівши про завершення ліквідації хімічної зброї Путіну.

Наразі щодо генерала в Україні триває слідство за статтями про взаємодію з державою-агресором, якою в Україні вважають Росію, та про фінансування тероризму – ця стаття пов'язана з бізнес-проектами Капашина в окупованих російськими військами районах Донбасу. Йому загрожує від 10 до 12 років ув'язнення.

Крім того, зараз також вирішується питання щодо можливої ​​подальшої націоналізації всього заарештованого майна правопорушника на користь України.