Вже ні для кого не секрет, що нещодавно США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів. Так, Нідерланди мають надати Україні 42 винищувачі, а Данія – ще 19. При цьому першу групу винищувачів F-16 від Данії Україна отримає ще до Нового року. Ці винищувачі потрібні Україні для захисту території від ворожих обстрілів та для того, щоб українські військові змогли скласти конкуренцію росіянам у повітрі. Ось тільки без труднощів у цьому питанні не обійтись.

Так, по-перше, радник президента Штатів з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Україна отримає літаки виключно після завершення навчання пілотів.

Наразі у Данії перебуває 70 українських пілотів та авіаторів, які засвоюють винищувачі F-16. За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, це перша хвиля пілотів, а згодом туди прибудуть друга та третя. А ось молоді льотчики, фактично вчорашні випускники, поїдуть у Британію, де опановуватимуть F-16 дещо за довшою програмою, яка триватиме до 2 років.

Про другий виклик пов'язаний із отриманням винищувачів нового покоління в ефірі телемарафону розповів спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, українські злітно-посадкові смуги збудовані з бетонних плит зі швами, які необхідно "загладжувати" перед отриманням західних винищувачів F-16. Також потрібно підготувати логістику з інфраструктурою, щоби росіяни не могли знищити літаки на аеродромах.

"Наші інженерні служби працюють над цим. Ще F-16 має проблему з низьким повітрозбірником, може засмоктувати сторонні предмети, це небезпечно, потрібно стежити, тримати смуги в чистоті", - розповів спікер.

Хоча, з іншого боку, Ігнат заявив, що F-16 вже сідали в Україні на аеродромі у Миргороді під час чемпіонату Європи з футболу у 2012 році і "почувалися добре".

"Чекаємо зараз реалізації рішення, відразу, звичайно, ми війну не виграємо, але F-16 здатний змінити перебіг подій. Найбільше нам потрібна перевага в повітрі. Це ключ до успіху на землі, ми повинні це розуміти", - сказав Ігнат.

"Понад 100 літаків дійсно таки потрібно, щоб розосередити їх на різних аеродромах, щоб вони реагували на різні виклики і завдавали ударів по різних цілях. І по літаках, і по наземних, і по тилах противника" - повідомив речник командування Повітряних сил

Якщо Україні передадуть 42 F-16, то це буде приблизно чотири авіаційні бригади.

Читайте також:

Будьте готові: в Україні з'явиться новий вид дуже серйозної поліції у військовій формі

У Кремлі починається переворот: спецслужби Росії вже висунули Путіну ультиматум

Зеленський назвав озброєння, яких дуже бояться росіяни