В усіх без винятку країнах НАТО правопорядок у військах забезпечує спеціальний правоохоронний орган – військова поліція, яка підпорядковується головнокомандувачу армії. Її основною метою є забезпечення виконання військових рішень та боротьби зі злочинами серед військових. Оскільки Україна все ще прагне стати членом Альянсу, така структура може з'явитися і у ЗСУ.

Так стало відомо, що вже найближчим часом в Україні може з'явитися новий правоохоронний орган - військова поліція. Наразі відповідний законопроект проходить процедуру узгодження у зацікавлених державних органах, повідомляє Міністерство оборони .

Прес-служба відомства розповіла, що мета цього органу – боротьба з військовими злочинцями та забезпечення дисципліни серед захисників із ЗСУ, Міноборони, Державної спеціальної служби транспорту.

"Орган буде створений на основі військової служби правопорядку у ЗСУ. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування військових злочинів (у зонах бойових дій)", - сказано в повідомленні.

Основні завдання військової поліції:

У мирний час:

  • забезпечення безпеки особового складу, озброєння, техніки та майна збройних сил як на військових об'єктах, так і за їх межами.
  • охорона громадського порядку щодо військовослужбовців та цивільного персоналу збройних сил.
  • патрулювання воєнних об'єктів.
  • проведення слідчих та розшукових заходів на території військових об'єктів.
  • затримання та допит підозрілих осіб.
  • інспектування військового автотранспорту

У воєнний час:

  • радіаційна та хімічна розвідка тилових районів.
  • охорона та супровід військовополонених.
  • пошук і збір підрозділів, що відстали або втратили зв'язок з військами, і окремих військовослужбовців.

  • Тобто військова поліція – це військове формування з правоохоронними функціями. Воно входитиме до складу Міноборони.

З усього вищезгаданого випливає, що військова поліція – це військове формування з правоохоронними функціями, яке входитиме до складу Міноборони.

Крім того, передбачено сумісність цього органу з відповідними структурами держав-членів НАТО.

Зазначимо, що розмови про створення військової поліції йшли ще за президента Порошенка, проте вони були безрезультатними.

Але у 2021 році Президент України Володимир Зеленський підписав указ №473 "Про стратегічний оборонний бюлетень України", який передбачав створення військової поліції. Наразі ініціативу Зеленського повністю підтримали міністр оборони Олексій Рєзніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Читайте також:

Поки що можна встигнути без черг: українцям почнуть видавати лампочки для їх під'їздів

У Кремлі починається переворот: спецслужби Росії вже висунули Путіну ультиматум

Зеленський назвав озброєння, яких дуже бояться росіяни