В Україні влітку 2023 року було відновлено правила перевірки лічильників, які діяли до початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Докладніше про те, хто та скільки заплатить за обов'язкову перевірку лічильників на воду, інформує Обозреватель.

Раніше ця процедура була необов'язковою, але тепер вона стала обов'язковою для лічильників на воду. Однак, на відміну від лічильників газу, де періодичну перевірку завжди оплачує облгаз, за ​​аналогічну процедуру з водними лічильниками може сплачувати й сам споживач.

Головне управління Державної служби споживчого захисту на Одещині пояснило, у яких випадках оплата повірки лічильника води покладається на споживача. Якщо в договорі споживача з постачальником послуг відсутній окремий пункт, що регулює оплату періодичної перевірки лічильників, то за неї сплачує особа, яка є власником цього приладу обліку. Це може бути споживач, водоканал або компанія, що управляє, така як Об'єднання власників житла.

Однак це правило дотримується лише у разі індивідуальних договорів. Якщо співвласники багатоквартирного будинку не мають індивідуальних договорів про водопостачання, перевірка лічильників забезпечується виконавцем комунальної послуги за рахунок плати за абонентське обслуговування.

Час та умови проведення повірки лічильника води також мають свої особливості. Споживачу має бути надано попередження про призначену дату проведення процедури не менше ніж за місяць. Якщо споживач сам запитав перевірку приладу обліку, наприклад, при встановленні нового лічильника або при поломці старого, йому має бути повідомлено про час проведення перевірки протягом трьох днів.

Періодична перевірка лічильника є обов'язковою і проводиться раз на чотири роки або після ремонту приладу обліку. Зверніть увагу, що термін експлуатації лічильника води, встановленого виробником, становить від 10 до 12 років. Тому, якщо лічильник використовується понад 10 років, існує ймовірність того, що він не пройде державної перевірки.

Процедура перевірки зазвичай займає близько п'яти днів і включає демонтаж лічильника. Після цього прилад обліку перевіряється у спеціалізованій лабораторії, щоб визначити його придатність для подальшого використання. Демонтаж виконується лише у присутності споживача та фіксується документально.

Читайте також:

Як додати 800 гривень до своєї пенсії: хто може розраховувати на цю надбавку

Важливо про мобілізацію: що чекає на українців вже з серпня цього року

Прийде кидати палити: що зміниться з 11 липня і чому ви не зможете купити улюблені цигарки