У середу, 5 липня, газета Financial Times (FT) з посиланням на неназваних західних і китайських чиновників, опублікувала інформацію про те, що голова КНР Сі Цзіньпін під час свого візиту до Москви в березні 2023 особисто застеріг президента РФ Володимира Путіна від застосування ядерного зброї в Україна. Більше того, журналісти спробували переконати громадськість, що відтоді китайські офіційні особи, також приватно, намагалися відмовити главу російської держави від подібних планів. Звісно ж, у Кремлі бурхливо відреагували на таку скандальну заяву.

Стало відомо, що в Кремлі назвали "вигадкою" дані про розмову Сі Цзіньпіна та Путіна про ядерну зброю.

Так, речник президента Дмитро Пєсков заявив, що підсумки переговорів закріплені в документах, а решта — це "вигадки".

"Я не можу цього підтвердити. Я можу лише сказати, що за підсумками цього важливого візиту голови Сі до Москви було надано чимало інформації, були заяви для преси. Суть переговорів була чітко викладена у прийнятих за підсумками документах. Тому інформації дуже багато. А все інше є вигадками", - заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Зазначимо, що через три дні після від'їзду Сі Цзіньпіна з Росії, 25 березня, Путін оголосив, що Росія має намір розмістити свою тактичну ядерну зброю в Білорусії. На його думку, це те саме, що США "роблять протягом десятиліть", розміщуючи зброю на території країн НАТО, зокрема в Європі. Він заявляв, що Росія при цьому не порушує своїх міжнародних зобов'язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

У свою чергу Пентагон, коментуючи заяву Путіна, повідомив, що не бачить ознак того, що Росія готується до застосування ядерної зброї, і США не змінюватимуть своєї стратегії.

Читайте також:

Це увійде до історії: армія Путіна вже розпадається, втрата боєздатності вдвічі. Що кажуть у США

Путін у паніці втік із Москви, коли почався бунт. ЗМІ розповіли, куди він відлітав

Удар по Кремлю: лідер Китаю особисто попередив Путіна про важкі часи