Стало відомо, що біля Києва вчені викопали вісім британських літаків "Ураган" часів Другої світової війни.

Недарма кажуть, що історія час від часу, ніби по спіралі, повторюється. І справді, у протистоянні з Путіним Великобританія однією з перших надала підтримку Україні і зараз саме ця країна є однією з найбільших постачальників військової техніки на поле бою.

Якщо ж згадати Другу світову війну, то в період з 1941 по 1944 роки Велика Британія направила до СРСР близько 3 тисячі винищувачів Hawker Hurricane для підтримки радянських військових. Довгий час вважалось, що всі вони були знищені під час боїв.

Однак, сталось так, що зовсім випадково працівники Національного музею авіації України розкопали в яру під Києвом аж вісім британських винищувачів Hawker Hurricane часів Другої світової війни.

Як пише BBC, спершу в яру почали робити дослідження, щоб віднайти бомбу часів Другої світової війни. Проте металошукачами випадково знайшли літаки.

Керівник наукової частини музею Валерій Романенко вже заявив, що ця знахідка є дуже важливою, адже "Урагани" відіграли важливу роль в історії України.

"Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні. Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом", - сказав колишній пілот авіакомпанії, який проводить розкопки.

Фото ВВС, знайдено під Києвом британські літаки «Ураган» часів Другої світової війни

Розповіли науковці і про те, чому винищувачі виявились закопаними. Виявляється, за правилами ленд-лізу, СРСР повинен був оплатити будь-яку військову техніку, що її передали союзники, в тому разі, якщо вона лишиться неушкодженою після закінчення війни. Щоб не робити цього, у Радянському Союзі навмисно пошкоджували та ховали її.

Так, у восьми "Ураганів", які виявили під Києвом, вилучили інструменти, радіостанції, кулемети та інший корисний металолом. Після їх закинули тракторами в неглибокий яр і засипали землею. Раніше ж ці вісім літаків використовували для захисту ключових транспортних вузлів.

Читайте також:

Арешт найвідомішого путінського генерала Суровікіна: що відомо на сьогоднішній день

Удар по Путіну: Китай раптово підтримав визволення Криму

"Від щасливих українців": у мережі показали надгробок для могили Путіна