Стало відомо, що у Москві помер колишній перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил РФ генерал-полковник Валерій Манілов.

Про це заявив керівник апарату Клубу воєначальників РФ Микола Дерябін.

За словами Дерябіна, брат Манілова розповів, що той "ослаб після пандемії і так і не видряпався", тому останні 4-5 місяців перебував у шпиталі.

Дерябін нагадав, що Манілов отримав популярність завдяки роботі з інформаційного забезпечення контртерористичної операції у Чечні 1999-2000 років.

"Його всі повинні пам'ятати - він проводив брифінги через день. Був "головою, що говорить" під час другої Чеченської кампанії. Якщо Перша чеченська війна йшла архіпогано, то другу ми в інформаційному плані в тому числі завдяки Манілову виграли: велося оповіщення, інформування громадськості", - Заявив Дерябін.

Вже відомо, що поховати Манилова збираються на військовому меморіальному цвинтарі "Пантеон захисників Вітчизни" у Митищах у понеділок, 3 липня.

Генерал-полковник Манілов народився 10 січня 1939 року в місті Тульчин (Вінницька область в Україні в сім'ї учасника Великої Вітчизняної війни. Він закінчив Одеське вище загальновійськове командне училище, пізніше навчався у Військово-політичній академії імені Леніна та Військової академії Генерального штабу).

З 1978 він працював в апараті Міноборони СРСР. У 1993-1996 роках обіймав посаду заступника секретаря Ради безпеки Росії. У 1996 році він отримав посаду першого заступника начальника Генерального штабу ЗС РФ. Також він займався інформаційним забезпеченням дій федеральних сил у республіці Чечня під час локальних війн.

Валерій Манілов

У червні 2001 року Манілова було відправлено у відставку указом президента Путіна "за віком". За словами Дерябіна, Манілов "звільнявся з лав ЗС РФ з посади першого заступника начальника Генштабу ЗС РФ".

З 2001 по 2004 рік Валерій Манілов працював сенатором, представляючи в Раді Федерації РФ інтереси жителів Приморського краю.

Зазначимо, що Валерій Манілов був затятим противником переходу регулярної армії на контрактну основу. У своїх висловлюваннях він неодноразово говорив, що влада ніколи не повинна допустити перехід до "найманної" армії.

"Якщо відокремити професіоналізм, супутнім фактором якого є контрактна основа, від морального обов'язку - значить занапастити армію, - неодноразово заявляв Манілов в інтерв'ю. - Найманці можуть за гроші воювати проти будь-кого. Але чи будуть вони готові до останньої краплі крові стояти за свій будинок ?"

Читайте також:

Арешт найвідомішого путінського генерала Суровікіна: що відомо на сьогоднішній день

Удар по Путіну: Китай раптово підтримав визволення Криму

"Від щасливих українців": у мережі показали надгробок для могили Путіна