Ні для кого не секрет, що минулими вихідними Президент Росії Володимир Путін зіткнувся з безпрецедентним викликом своєї влади внаслідок невдалого заколоту добре озброєних найманців із групи "Вагнера". І хоч державного перевороту не відбулося, але в Державному департаменті США вважають, що наслідки нещодавніх подій у країні-агресорі ще не вплинуть.

Так, офіційний представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив на брифінгу для преси 26 червня, що вперше офіційна особа РФ поставила під сумнів обґрунтування розв'язаної Росією боротьби в Україні. Саме так він прокоментував заяви власника російської приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина, який влаштував бунт 23-24 червня у Росії.

Більше того, у Державному департаменті США вважають, що наслідки недавніх подій у країні-агресорі ще не виявилися.

За його словами, вперше сталося так, що лідерство Путіна в Росії опинилося під загрозою.

Більше того, Пригожин поставив під сумнів не лише владу самого диктатора, а й обґрунтування війни, розпочатої Росією проти України.

"Це, безумовно, щось нове - бачити, як лідерству Путіна кидають прямий виклик. Це щось нове, коли Євген Пригожин прямо ставить під сумнів обґрунтування цієї війни і заявляє, що війна ведеться на основі брехні", - зазначив представник Держдепу.

Міллер підкреслив, що у Вашингтоні і раніше відкрито говорили про це, але зараз лідерство глави Кремля поставив під сумнів людина, наближена до керівництва РФ. Наслідки цього кроку ще будуть помітні.

"Це все - суттєві кроки. І які наслідки це матиме, я думаю, ми ще побачимо", - зазначив представник зовнішньополітичного відомства США і додав, що ситуація в РФ "динамічно розвивається".

Він підкреслив, що у будь-якій ситуації підтримка Вашингтона України, яка бореться з повномасштабним вторгненням Росії, залишиться непохитною. Незалежно від того, як розвиватимуться події у РФ, Київ може розраховувати на допомогу Вашингтона.

Нагадаємо, 23 червня голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин звинуватив російських військових в обстрілі тилових таборів ПВК. Бійці компанії зайняли будівлю штабу Південного військового округу (ЮВО) у Ростова-на-Дону, а також рушили у бік Москви. Увечері 24 червня Пригожин після переговорів із президентом Білорусі Олександром Лукашенком погодився зупинити рух колон ЧВК на російській території та повернути їх до польових таборів.

Читайте також:

Це тримали в таємниці: Захід під час бунту Пригожина просив Україну не бити Путіном

Російський продюсер Пригожин вирішив змінити прізвище через витівки свого однофамільця

Жданов розповів, яка найважливіша людина стоїть за Пригожиним і переворотом: вона найближча до Путіна