Наприкінці минулого тижня голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин раптово спробував влаштувати збройний заколот та усунути військове керівництво Росії. При цьому багатьох розчарував той факт, що ЗСУ в рамках контрнаступу не змогли "суттєво скористатися внутрішніми заворушеннями в Росії" і слабкістю Кремля. І справді, український Генштаб у ранковому релізі від 25 червня жодним словом не згадав про просування ЗСУ. Виявляється, українці пообіцяли цього не робити Заходу.

Так, CNN з посиланням на анонімного американського чиновника повідомив, що західні партнери України просили Україну не завдавати ударів територією Росії під час заколоту ПВК "Вагнера".

За інформацією ЗМІ, прохання було озвучено на рівні міністрів закордонних справ, заступників та через послів.

"Послання було не розгойдувати тут човен... Союзники попереджали українців не провокувати ситуацію. Використовуйте можливості на території України, але не втягуйтеся у внутрішні справи [РФ] і не завдавайте ударів по наступальним військовим об'єктам усередині Росії", - розповів співрозмовник CNN.

Київ попередили для того, щоб не склалося враження, що Захід та Україна допомагають лідеру ПВК Вагнера Євгену Пригожину у військовому заколоті та загрожують суверенітету РФ, пояснив американський чиновник.

Нагадаємо, заколот Пригожина тривав менше доби. За цей час його приватна армія зайшла до Ростов-на-Дону та Липецької області – до Москви залишалося 200 кілометрів. Проте Пригожин звернув наступ після переговорів із президентом Білорусії Олександром Лукашенком.

Читайте також:

Щось починається: приватний літак Лукашенка терміново залишив Білорусь

Переворот у Росії: горять нафтобази, танки йдуть на Москву, війська РФ відкривають вогонь мирними людьми. Відео

ЗМІ повідомили, що літак Путіна втік з радарів. У ньому була валіза з тією самою "червоною кнопкою"