У ніч проти 24 лютого 2022 року Росія розв'язала повномасштабну війну проти України. Країни Заходу з першого дня вторгнення надають посильну допомогу Україні, що зазнала нападу, надаючи ППО, бронетехніку, важку артилерію і бойову авіацію. При цьому сотні тисяч чоловіків-українців були змушені залишити свій будинок та сім'ї та стати на захист країни. Стало відомо про долю тих, хто з тих чи інших причин перебував тоді за кордоном.

Так, через військове вторгнення РФ в Україну триває загальна мобілізація та військовий стан. Заклику під час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримують повістки.

А нещодавно в Україні почали діяти нові правила військового обліку. Не дивно, що у багатьох відразу виникла низка питань щодо військовозобов'язаних українців за кордоном, зокрема щодо ймовірності вручення їм повісток у країні перебування.

Юрист Владислав Юрчак у коментарі " 24 Каналу " спробував пояснити всі нюанси нововведень. Так, юрист уточнює, що нові правила щодо військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, запроваджені урядом 30 грудня 2022 року, не передбачають вручення повісток українцям, які перебувають на території інших держав, дипломатичними установами. При цьому вони можуть вести облік військовозобов'язаних та інформувати про це відповідні органи України.

Також Владислав Юрчак наголосив, що нові правила розширили географію вручення повісток на території України. На дипвідомства за кордоном це не поширюється.

"Представники дипломатичних установ, згідно з чинним законодавством, не можуть видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, які проживають за кордоном", – сказав експерт.

Які обов'язки покладено на дипломатичні установи України:

– інформування осіб призовного віку, які не отримали відстрочення або звільнення від призову на строкову військову службу про початок чергового призову;

– сприяння поверненню військовозобов'язаних та резервістів на територію нашої держави у разі проведення мобілізації та у воєнний час (у особливий період);

– повідомлення ТЦК та СП у 7-денний термін з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов'язаних, резервістів;

– ведення військового обліку громадян України, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Читайте також:

Кримський міст у потужному диму: окупанти у паніці. З'явилися подробиці

Йдуть німецькі танки Leopard: в Україну прибуде чергова сильна партія. Що відомо

Китай обвів Путіна навколо пальця: творці "Кинджалів" зливали всю інформацію про ракети