Ні для кого не секрет, що після оголошення у вересні 2022 року про проведення "часткової мобілізації" в Росії сотні тисяч росіян почали тікати з країни. Так, наприклад, росіяни, що втекли від мобілізації в Грузії, становлять майже 8% населення. На тлі таких подій експерти вже заявили, що Російська Федерація зіткнулася з найбільшим браком робочої сили за останні десятиліття.

Так, згідно з опитуванням Центрального банку РФ, проведеного серед 14 000 роботодавців, на сьогоднішній день кількість вільних працівників – на найнижчому рівні з 1998 року.

У британській військовій розвідці вже прямо заявили, що Росія не просто зіткнулася в 2023 році з найсерйознішим браком робочої сили за останні десятиліття, а й ризикує впасти до дев'яностих за інфляцією.

Про це повідомляє Міноборони Британії у Twitter .

"Мобілізація, історично висока еміграція, старіння та скорочення населення обмежують пропозицію робочої сили. Це, швидше за все, призведе до зниження потенційного зростання російської економіки та ризикує розпалити інфляцію", - вважають у розвідці Британії.

І правда, лише за три останні роки населення Росії скоротилося на два мільйони людей. Основними джерелами демографічної кризи в Росії є втрати у війні після повномасштабного вторгнення в Україну, втеча чоловіків від мобілізації за кордон та висока смертність під час пандемії коронавірусу.

Крім того, у 2022 році країну залишили 1,3 мільйона людей, багато з яких – молоді та освічені люди, повідомляє британська розвідка. При цьому деякі фахівці не мають наміру повертатися до РФ.

Тільки IT-фахівців виїхало близько 100 000 осіб, а це десята частина робочої сили у цьому секторі. Вони не повернулися.

А ще робоча сила в Росії скорочується через історично високу еміграцію та старіння населення.

Про те, що серйозна проблема нестачі робочої сили в Росії існує, свідчить хоча б те, що під час недавнього відвідування авіаційного заводу Володимир Путін заявляв, що нестача робочої сили заважає виробництву озброєнь. За його словами, уряд має намір підготувати перелік пріоритетних професій для відстрочення від служби.

А ось за даними московського Інституту економічної політики Гайдара, у промисловості Росії зараз спостерігається найсильніший дефіцит слюсарів, зварювальників та механізаторів.

Читайте також:

Оце сюрприз: виявляється, на потяги Укрзалізниці можна оформити 10% знижки. Але не всі цим користуються

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Порядок денний можуть вручити через родичів: юрист розповів головні нюанси