Якщо вірити світовим фінансовим експертам, то ціни на газ зараз "впали настільки, що в Європі знову стало вигідніше використовувати газові електростанції". Пов'язано це насамперед з тим, що в Європі минула зима була теплою і це дозволило піднімати менше газу з ПСГ. Зрештою, на тлі такої статистики в Україні очікування щодо зміни тарифу на газ переважали оптимістичні.

Так, 30 квітня минув термін дії попередніх довгострокових контрактів на постачання газу побутовим споживачам. І "Нафтогаз", клієнтами якого є близько 98% побутових споживачів в Україні, не розчарував.

Стало відомо, що в Україні "Нафтогаз" затвердив тариф на газ з 1 травня 2023 року по 1 травня 2024 року. Кожен кубометр компанія продаватиме за 7,96 грн (ціна не змінилася).

Відповідне повідомлення опубліковано на офіційному сайті постачальника. Йдеться про тарифний план "фіксований".

"Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Щодо інших постачальників, то і вони 1 травня продовжили свої річні тарифні пропозиції на наступні 12 місяців – до 1 травня 2024 року включно.

Так, крім компанії "Нафтогаз" газ для населення поставлятимуть:

  • ТОВ "Еру Людям" - 7,70 грн;
  • ТОВ "Енерджі Трейд Груп" - 7,799 грн;
  • ТОВ "ДК "Нафтогаз України" - 7,96 грн;
  • ТОВ "Прикарпат Енерго Трейд" – 7,98 грн.;
  • ТОВ "Полтавагаз Збут; - 7,99 грн;
  • ТОВ "Львівенергозбут" – 8,20 грн;
  • ТОВ "Київські Енергетичні Послуги" (YASNO) – 8,46 грн.;
  • ТОВ "Дніпровські Енергетичні Послуги" (YASNO) - 8,46 грн;
  • ТМ "Світгаз" (ТОВ «Рітейл Сервіс») – 9,99 грн

Таким чином, вартість газу не змінюватиметься як мінімум до травня наступного року.

Також варто зазначити, що "Нафтогаз" може продавати українцям газ українського видобутку, адже компанії належить "Укргазвидобування" – найбільша газовидобувна компанія у країні.

До речі, через повномасштабну війну, руйнування промислових підприємств у Донецькій та Луганській областях в Україні значно скоротилося споживання газу. В результаті вже найближчим часом зі збільшенням власного видобутку Україна може досягти енергетичної незалежності, тобто повністю компенсувати споживання газу власним видобуванням.

Зазначимо, що на момент воєнного стану країни діє мораторій на перегляд тарифу. Попри це деякі ціни на комуналку підвищують. Так, уже подорожчала вода, а найближчим часом може змінитись і вартість електроенергії.

Читайте також:

Електронна трудова книжка: як її самостійно зробити? Інструкція

Вже навіть попередили: що буде з курсом долара та євро у травні

Українців попередили: квартири людей, що виїхали за кордон, таємно продають