У Міненерго анонсували підвищення тарифів на світ через брак грошей для відновлення енергосистеми та її підготовку до зими 2023/24.

Так, в ефірі телемарафону заступник міністра енергетики Фарід Сафаров заявив, що західні партнери не покриють усіх потреб майбутнього опалювального сезону, тому влада всерйоз розглядає підвищення тарифів на електроенергію. За його словами, підготовка до опалювального сезону коштуватиме 3,4 мільярди доларів і лише підвищення тарифів врятує статки української енергетики.

Сафаров зазначив, що будь-які зміни тарифів у бік зростання – це завжди дуже важкі та вимушені рішення. Однак, за його словами, іншого виходу немає, адже інакше енергетика не зможе ні відновитися, ні просто як слід підготуватися до наступної зими, яка, швидше за все, буде набагато важчою, ніж попередня.

"Міжнародні партнери надають нам досить багато обладнання, грошей - але цих коштів недостатньо. [...] Брати ж їх звідкись треба", - розповів Сафаров.

Чиновник озвучив приблизні цифри, щоб як слід підготуватися до опалювального сезону 2023/2024. За його підрахунками, необхідно приблизно 3,4 млрд дол., з яких 1,2 млрд дол. має піти на закупівлі певного типу ресурсів. Решта суми – це те, що необхідно, щоб відновити лінії систем передачі – це лінія Укренерго, це лінія систем розподілу електроенергії. Здебільшого – це Обленерго. І на відновлення генераційних потужностей. Це стосується теплової генерації, зеленої генерації, гідроакумулюючої та гідростанції. Тобто це цифра близько 2,1-2,2 млрд дол.
"Це тільки та сума, яка вкрай необхідна цього року для того, щоб встигнути підготуватися", - розповів Сафаров.

Чиновник наголосив – на ситуацію також вплинуло значне падіння обсягів промисловості (майже на 37%). Справа в тому, зазначив Сафаров, що раніше бізнес, який оплачував електрику за вищим тарифом, компенсував і дотував тарифи для населення.

"Здебільшого це робилося за рахунок великих державних енергогенеруючих компаній. Але за підрахунками вони закінчать цей рік з дефіцитом близько 80 млрд грн. [...] І навіть якщо збирати всю міжнародну підтримку, коштів не вистачає", - пояснив чиновник.

Читайте також:

Електронна трудова книжка: як її самостійно зробити? Інструкція

Вже навіть попередили: що буде з курсом долара та євро у травні

Українців попередили: квартири людей, що виїхали за кордон, таємно продають