Співробітники Державного бюро розслідувань розкрили злочинну схему фіктивної виплати "бойових" доплат військовим із Рівненської області. Операція проводилася протягом 9 місяців та завдала державі збитків у розмірі не менше 1 мільйона гривень.

Докладніше про це інформує DELO.

Керівництво батальйону систематично преміювало підлеглих, що у зоні проведення бойових дій, початку повномасштабного вторгнення Росії.

Однак щонайменше двоє військовослужбовців, щомісяця отримуючи виплати від 30 до 100 тис. грн, залишилися на території Рівненської області, не беручи участі у бойових діях. Серед одержувачів сумнівних доплат були дочка та колишня дружина заступника командира частини, які перебували, у тому числі у ролі військовослужбовців.

У ході операції правоохоронці провели низку обшуків на території військової частини та у місцях проживання військовослужбовців, які незаконно отримували доплати. В результаті вилучено бухгалтерську документацію, кадрові документи, банківські картки, мобільні телефони та інші речові докази злочинної діяльності.

Співробітники ГБР також планують перевірити законність виплат доплат іншим військовослужбовцям цієї частини. За результатами перевірки буде ухвалено рішення про порушення кримінальних справ проти певних осіб.

Відповідно до кваліфікації правопорушення, допущеного зловмисниками, це недбале ставлення до військової служби, вчинене в умовах воєнного стану, що передбачає до 8 років позбавлення волі. Крім того, за рішенням суду, злочинці мають відшкодувати державі протиправно виплачені кошти.

Викриття цієї злочинної схеми наголошує на необхідності боротьби з корупцією та нечесними діями військовослужбовців. Коли державні ресурси зловживаються і витрачаються не за призначенням, це негативно впливає на економіку країни і завдає шкоди її суспільству в цілому, також негативно позначається на іміджі військових.

Читайте також: